FreeEx

TVR - Apel la responsabilitate adresat clasei politice

, 18 Dec 2013

Vineri, 20 decembrie, plenul Parlamentului se reunește din nou pentru o nouă încercare de a numi un director general interimar al TVR. În cazul în care demersul eșuează, Guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență care permite Birourilor Permanente reunite să numească o persoană în această funcție.

ActiveWatch adresează un nou apel clasei politice să dea dovadă de responsabilitate și să numească în funcția vacantă o persoană al cărei profil profesional și moral să corespundă instituției care are menirea de a impune standarde profesionale pe piața de televiziune. Persoana propusă de PNL la începutul acestei săptămâni era departe de a îndeplini aceste criterii.
Situația dramatică prin care trece televiziunea publică, cu audiențe și credibilitate la pământ, cu datorii de peste 160 milioane euro, cu un personal demotivat, impune mai mult decât oricând alegerea unei persoane competente, cu experiență în managementul de media, care să înțeleagă rolul și misiunea televiziunii publice. Prin numirea pe care o va face, puterea politică dă măsura respectului pe care îl acordă publicului plătitor de taxă și angajaților televiziunii publice.

Numirea directorului general interimar trebuie să fie urmată imediat de modificarea legii de funcționare a serviciilor publice de radio și televiziune, astfel încât noul Consiliu de Administrație să fie alcătuit conform noii legi. Tergiversarea procesului de modificare a legii 41/1994 a dus la situația dezastruoasă în care TVR se află acum.
Din 2004, ActiveWatch și alte organizații neguvernamentale au susținut că modificarea legii de funcționare a TVR/SRR ar trebui să fie prioritatea parlamentarilor și nu schimbarea conducerii celor două instituții. În 2005, am protestat în Parlamentul României atunci când puterea nou instalată a hotărât că e mai important să numească o nouă conducere, în detrimentul modificării legii 41/1994. Am aruncat atunci de la balcoanele Parlamentului fluturași pe care am scris: “TVR și SRR – servicii publice, nu servicii politice”. Nouă ani mai tărziu, mesajul rămâne de actualitate, însă situația TVR a devenit dramatică. Ne exprimăm întreaga disponibilitate de a contribui la acest proces legislativ, proces ce ar trebui să implice consultarea unui număr cât mai larg de reprezentanți ai societății civile, dar și ai salariaților celor două instituții.

Reluăm apelul transmis de ActiveWatch clasei politice în iunie 2012, atunci când Parlamentul a numit Consiliul de Administrație demis săptămâna trecută.
“De aceea, considerăm că prioritatea clasei politice în ceea ce privește radioul și televiziunea publică ar trebui să fie modificarea legii de funcționare a radioului și televiziunii publice, proces început în 2005 și abandonat pe parcurs de o clasă politică determinată să nu piardă din mâini cele două instituții. Niciun demers care vizează depolitizarea acestor instituții nu poate fi credibil sau realizabil, fără modificarea legii de funcționare. Actuala lege, total depășită de evoluția pieței de media, este principalul mecanism care a permis dezastrul financiar al TVR, politizarea acesteia și compromiterea sa în ochii publicului.
Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea și reformarea serviciilor publice de radio și televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică. De aceea, facem un apel atât la partidele aflate la putere, cât și la cele din opoziție, să dea dovadă de responsabilitate și să repornească procesul modificării legii 41/1994.”


Contact:

Răzvan Martin
Coordonator al programului FreeEx, ActiveWatch
[email protected], tel: 0729199393
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022