FreeEx

„Telegrama” din Ploiești, „în colimator” pentru a doua lună consecutiv

, 26 Feb 2014

În atenția domnului comisar șef de poliție Viorel Dosaru
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova

 

ActiveWatch solicită Inspectoratului Județean de Poliție Prahova să identifice și să sancționeze în acord cu prevederile legale cele patru persoane care, în urmă cu două seri, l-au atacat și amenințat pe fiul directorului publicației prahovene Telegrama.

Luna aceasta au apărut noi suspiciuni cu privire la presiunile exercitate asupra ziarului Telegrama. Potrivit relatărilor reprezentanților publicației, fiul directorului Telegrama a fost acostat marți seară, 25 februarie, de patru persoane mascate, care ar fi coborât dintr-un BMW, i-ar fi luat banii, i-ar fi spart ecranul telefonului și i-ar fi cerut să-i transmită tatălui său să nu mai publice articole despre „Cosma” (Mircea Cosma este președintele CJ Prahova, iar fiul său, Vlad Cosma, este deputat PSD).

„<<Dacă taică-tu mai scrie de Cosma, vă luăm gâtul şi vă dăm foc la casă. Să nu anunţaţi Poliţia că, şi dacă ne prinde, tot scăpăm şi vă terminăm>>. Le-am spus că nu am eu nicio legătură cu ziarul unde lucrează tata, dar au spus că nu îi interesează, că ei au sarcina să trimită acest mesaj. Apoi au ameninţat din nou, spunând că ne vor lua gâtul dacă mai scrie tata, că a deranjat o anumită persoană”, a relatat pentru Telegrama fiul directorului Cristi Constantinescu.

Contactat de Departamentul FreeEx, directorul Cristi Constantinescu a declarat: „Organele de cercetare caută mașina cu care au fost cei patru indivizi mascați. Sper ca aceștia să fie prinși și să se ajungă la cei care au comandat așa ceva. Este posibil să fie o amenințare venită din partea familiei Cosma (Vlad Cosma - deputat PSD și Mircea Cosma – Președinte Consiliul Județean Prahova), din partea unor apropiați ai rețelei Alexe-Păvăleanu (Păvăleanu - șef organizație PSD Plopeni). Sau poate să fie o diversiune - cineva, care dorește răul familiei Cosma, să facă acele amenințări pentru a atrage din nou atenția asupra lor”.

La sfârșitul lunii ianuarie, reprezentanții publicației Telegrama au acuzat că Editura Prahova le-ar fi sistat distribuția din chioșcurile sale de ziare ca urmare a unor presiuni politice exercitate după publicarea unor materiale critice la adresa primarului Ploieștiului, Iulian Bădescu (PSD). Atunci, ActiveWatch a contactat reprezentanții editurii și a încercat să obțină un punct de vedere oficial referitor la motivul pentru care s-a decis încheierea intempestivă a contractului de difuzare. Claudia Matei, director de distribuție, a declarat telefonic: „Nu știu ce să vă spun. Nu este hotărârea mea, așa mi s-a spus. Întrebați la conducere, eu doar mă ocup de difuzare”. De asemenea contactat telefonic și pe e-mail-ul editurii, Vlad Dumitru Iacobescu, proprietarul editurii, nu a fost de găsit. În prezent, Telegrama se distribuie în celelalte două rețele de difuzare a presei din Prahova – Calliope și ABC. Iulian Bădescu, primarul Ploieștiului, a fost angajat al televiziunii Prahova, care, alături de editura Prahova, era deținută la vremea respectivă de deputatul PSD Sebastian Ghiță.

 

Hărțuirea, intimidarea, agresarea jurnaliștilor sau a instituțiilor de presă constituie o faptă gravă, cu consecințe asupra întregii comunități. Astfel practici pot afecta și dreptul cetățenilor la informare și buna funcționare a procesului democratic. Supusă unor diferite presiuni, presa își va îndeplini mult mai greu datoria de a relata despre abuzurile și ilegalitățile comise de autoritățile publice.

 

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. ActiveWatch este membră a rețelelor internaționale Reporteri fără Frontiere și IFEX.

 

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

 

http://activewatch.ro/

http://blog.activewatch.ro/

https://www.facebook.com/ActiveWatch

București, Calea Plevnei nr. 98, Sector 1

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022