FreeEx

La Radioul Public continuă hărțuirea jurnaliștilor care critică managementul instituției

, 18 Mai 2016

În atenția:

Preşedintelui României

Prim-ministrului Guvernului României

Preşedinţilor Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor

 

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor de Media atrag atenția că numărul jurnaliștilor din radioul public hărțuiți pentru criticarea managementului instituției este într-o creștere alarmantă.


Săptămâna trecută, mai multe organizații au semnalat că jurnaliștii Mira Gomboş, Alexandru Rusu și Cătălin Gomboş, angajați ai radioului public, erau supuși unor presiuni și încercări de intimidare din partea conducerii radioului, prin Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), din simplul motiv că și-au exercitat dreptul la liberă exprimare și au criticat nereguli din instituție (detalii, aici: http://activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/presiuni-ale-conducerii-srr-impotriva-propriilor-jurnalisti/).


Iar numărul jurnaliștilor hărțuiți prin Consiliul de Onoare al SRR, pentru criticarea instituției, este în creștere. Astfel, jurnaliștilor Gabriel Basarabescu și Mihai Anton Timariu li s-a reproșat că ar fi încălcat Codul de Conduită Etică al instituției, iar Consiliul de Onoare i-a propus spre cercetare disciplinară. Jurnaliștilor li s-a reproșat că au participat, fără să informeze și să solicite permisiunea conducerii radioului, la emisiuni ale unor instituții de media private, unde au semnalat posibile nereguli și abuzuri ale managementului radioului public.


Jurnalistul Gabriel Basarabescu a criticat public managementul SRR, în calitatea sa de co-președinte al Sindicatului Profesioniștilor din Media și Cultura Română, și a semnalat în mai multe rânduri posibile nereguli din instituție (cazuri de cenzură, presiuni, lipsă de profesionalism etc.). În loc să fie analizate cu responsabilitate de conducerea instituției și să fie supuse unui dialog real, sesizările jurnalistului s-au transformat în motive ca acesta să fie hărțuit și amenințat, prin politica instituită de conducerea instituției.


Asumându-și rolul de avertizori publici de integritate, Gabriel Basarabescu și Mihai Anton Timariu au devenit ținte ale încercărilor unor superiori ai lor de a-i reduce la tăcere.


ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Convenția Organizațiilor de Media

 

Semnează și:

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind


Lista rămâne deschisă pentru alte organizații care doresc să se alăture acestui demers.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022