FreeEx

Harta interactivă a libertății de exprimare – locul 3 la Hackathon

, 30 Sep 2012

       Proiectul propus de echipa FreeEx – o hartă interactivă a libertății de exprimare – pentru Hackathon-ul Sponge – Open Media Challenge din week-end a obținut premiul al III-lea, în urma unei jurizări internaționale (detalii despre juriu, aici).

Tot pe locul 3 s-a situat și proiectul „Harta Politicii”, în vreme ce locul 2 a fost ocupat de proiectul „EU money for agriculture”, iar marele premiu a revenit proiectului „Political colours of Romania interactively mapped”. Competiția (hackathon = maraton de hacking), care s-a desfășurat pe 29 și 30 septembrie la Universitatea Politehnică din București, a reunit jurnaliști, programatori, designeri și activiști care au conceput aplicații de interes public, open data și open source (detaliile despre eveniment sunt disponibile aici).

Aplicația FreeEx

Harta interactivă FreeEx va include informații relevante despre libertatea de exprimare și libertatea presei din România. Vor fi abordate subiecte legate de piața media, cazuri de presiuni politice și economice împotriva presei, presiuni ale autorităților, agresiuni, amenințări și insulte la adresa jurnaliștilor, date referitoare la accesul la informațiile de interes public, conflicte de muncă în media, detalii despre procese care vizează insulta, calomnia și dreptul la viață privată, derapaje jurnalistice, propuneri legislative care afectează libertatea de exprimare.

Informațiile, disponibile în română și engleză, vor proveni, pe de o parte, din rapoartele anuale FreeEx (disponibile la secțiunea Publicații). Totodată, prin intermediul acestui instrument, jurnaliștii și cetățenii vor putea semnala în timp real atacurile la adresa libertății de exprimare, care vor fi documentate de echipa FreeEx. Cu ajutorul rețelelor de socializare, al grupurilor de discuții și al forumului hărții interactive, jurnaliștii și alți cetățeni vor fi încurajați să facă publice aceste abuzuri, să se solidarizeze împotriva lor și să strângă cât mai multe informații.

Aplicația FreeEx le va oferi utilizatorilor din diferite domenii (jurnaliști, cercetători, politicieni, investitori) posibilitatea să se înscrie la un newsletter și la un sistem de alertă cu privire la cazurile incluse în harta interactivă. Abonații vor avea acces gratuit la rapoartele periodice și anuale (cu sau fără conținut grafic), generate pe baza informațiilor din harta interactivă cu privire la diferite teme care vizează presa (investiții în presă, jurnalism de investigație etc.).

Inițiativa este utilă pentru sprijinirea drepturilor omului și a democrației, motiv pentru care ne dorim să facem acest proiect funcțional pentru publicul larg cât mai curând. Mai mult, acest model de aplicație care susține libertatea de expresie poate fi adaptat la orice țară din lume, pe multiple alte subiecte care vizează drepturile omului.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicităm demiterea de urgență a directorului interimar al Știrilor TVR Laurențiu Ciocăzanu și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor interimare în TVR

Scrisoare deschisă, 11 Ian 2023

Legea avertizorilor de integritate adoptată. PSD și PNL au arătat, încă o dată, că nu doresc o protecție reală a acestora

Comunicat de presă, 13 Dec 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022