FreeEx

COMUNICAT. Traian Băsescu le-a cerut românilor să nu se mai uite la Antene

, 30 Iul 2012

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă atitudinea profund nedemocratică a președintelui suspendat, care le-a cerut românilor să nu mai vizioneze timp de o săptămână posturile de televiziune Antena 1, Antena 2 și Antena 3.

În urmă cu două zile, Traian Băsescu le-a cerut românilor să nu se mai uite la posturile de televiziune Antena 1, 2 și 3. „Mă adresez vouă cu rugămintea să înţelegeţi că aveți obligația să faceţi un exerciţiu, un exerciţiu pe care vi-l cere preşedintele ales al românilor: Nu vă uitaţi timp de o săptămână la Antene! Vă asigur că, dacă faceți acest lucru, veți începe să vedeți România reală cu necazurile ei, cu problemele ei, cu nevoia ei de a avea o națiune solidară pentru atingerea obiectivelor ei”, a spus Traian Băsescu.
Această solicitare publică demonstrează modul în care Traian Băsescu înțelege să se raporteze față de cei care au opinii diferite de ale sale; valori fundamentale într-o democrație, precum libertatea de exprimare și pluralismul opiniilor, sunt interpretate de președintele suspendat ca fiind nocive pentru cetățeni.

Totodată, prin declarația sa, Traian Băsescu arată dispreț față de cetățenii care au votat împotriva sa, ori care nu se aliniază deciziilor sale. Domnia sa abrogă libertatea de conștiință a cetățenilor în momentul în care presupune că opțiunile politice diferite de ale sale sunt rezultatul unor manipulări mediatice și nu al unui proces de conștiință individual.
Este dreptul fiecărui cetățean să-și aleagă sursele de informație, iar politica editorială a unor televiziuni private nu intră în atribuțiile unui șef de stat. Credibilitatea presei și modul în care aceasta își exercită rolul într-o societate democratică nu se negociază la nivel politic. Publicul, breasla jurnalistică și societatea civilă sunt actorii care dau măsura credibilitatății presei, prin opțiunile lor de consum, respectiv prin comportamentul profesional și prin observarea critică a industriei. Politicienii, mai ales cei aflați în funcții publice, trebuie să se abțină de la declarații sau manifestări agresive față de mass-media, să respecte și să protejeze rolul presei în societate. Clasa politică și reprezentanții autorităților trebuie să fie garanții respectării drepturilor fundamentale.

Vedeți înregistrarea aici:

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei

Share această pagină:

Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual