freeex_digest_cover

FreeEx

Cenzură privată

Știre, 9 Mar 2023

Acest articol face parte din seria de articole “FreeEx 2022 - 2023 // Controlul și cenzura comunicațiilor digitale”.

O altă problemă care a continuat în 2022 au fost restricțiile impuse jurnaliștilor de către companiile de social media.

Pagina de Facebook a publicației de satiră Times New Roman, care avea 13 ani de existență, 650.000 de urmăritori și peste 30.000 de postări, a fost ștearsă.

Pagina de Facebook a site-ului Investigatoria a fost raportată în masă, ceea ce a rezultat în ștergerea mai multor postări. Potrivit Investigatoria, acest lucru s-ar fi întâmplat după publicarea unui articol care a dus la arestarea unui consilier județean suspectat de acte de pedofilie. De asemenea, pagina publicației profit.ro a fost restricționată, astfel încât postările nu au mai putut fi sugerate utilizatorilor, situație cu care și Aktual24 s-a confruntat în 2022. De altfel, Facebook a mai restricționat în trecut paginile mai multor redacții, printre care și G4Media, HotNews, Dela0, descopera.ro (o revistă de istorie), dar și conturile unor jurnaliști, persoane publice sau politicieni.

La începutul anului 2023, jurnalistul Cătălin Tolontan a anunțat că pagina sa de Facebook și-a diminuat reach-ul după ce a publicat link-uri la investigațiile ziarului Libertatea legate de un agresor sexual. Jurnalistul a relatat că acest lucru s-a întâmplat din cauză că algoritmii nu disting între a expune un agresor și a promova o agresiune.

logo ambasada olandei

Proiectul FreeEx Digest este finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile și informațiile transmise în cadrul proiectului nu reprezintă poziția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Responsabilitatea privind acuratețea informațiilor și deciziile editoriale sunt sub controlul exclusiv al Asociației ActiveWatch.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024

Nu votați o variantă chinezească a Legii deepfake!

Scrisoare deschisă, 12 Feb 2024

GRAV ATENTAT LA ADRESA LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE A UNUI ACTIVIST CIVIC. Cazul Angi Șerban

Scrisoare deschisă, 30 Ian 2024