FreeEx

Autoritățile române, abuzive în relația cu publicația Epoch Times

, 25 Sep 2014

ActiveWatch condamnă abuzurile săvârșite de Guvernul României și de Jandarmeria Română zilele acestea împotriva publicației Epoch Times.

Miercuri, 24 septembrie, jurnaliștii Epoch Times au fost obstrucționați să-și exercite activitatea prin faptul că, deși aveau acreditări la Guvern, nu au avut acces la întâlnirea oficială cu delegația chineză a vicepremierului Zhang Gaoli. Joi, 25 septembrie, echipa Epoch Times a fost din nou obstrucționată să-și facă meseria, de data aceasta de către reprezentanți ai Jandarmeriei Române. Aceștia au oprit interviul acordat echipei de jurnaliști a Epoch Times de Vlad Negrilă, un membru al organizației Falun Gong (interzisă în China), care fusese ridicat de jandarmi din fața clădirii Guvernului câteva ore mai devreme, pe motiv că ar fi participat la un „protest neautorizat” împotriva vicepremierului chinez. De asemenea, jandarmii au împiedicat cameramanul Epoch Times să filmeze momentul când Vlad Negrilă a fost reținut de forțele de ordine în timp ce acorda interviul.

Joi, 25 septembrie, ActiveWatch a solicitat Biroului de presă al Guvernului explicații pentru blocarea accesului jurnaliștilor Epoch Times la întâlnirea cu vicepremierul chinez. Până la ora redactării acestui comunicat, solicitarea noastră nu a primit niciun răspuns.

Reamintim că nu este prima dată când publicația Epoch Times este ținta unor abuzuri din partea autorităților române. Anul trecut, jurnaliștilor Epoch Times le-a fost refuzată acreditarea de către Parlamentul României și SPP la summitul China-Europa Centrală și de Est, desfășurat la Palatul Parlamentului, între 25 și 27 noiembrie.

Constatăm că de fiecare dată când înalți oficiali ai statului chinez au întâlniri cu autoritățile române, statul chinez decide cine are dreptul să participe la aceste adunări oficiale, ceea ce înseamnă că drepturile unor cetățeni români sunt suspendate de Guvernul României la ordinele Chinei.

 

ActiveWatch

__________________________

 

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2015 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

 

Sursa foto: Epoch Times

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicităm demiterea de urgență a directorului interimar al Știrilor TVR Laurențiu Ciocăzanu și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor interimare în TVR

Scrisoare deschisă, 11 Ian 2023

Legea avertizorilor de integritate adoptată. PSD și PNL au arătat, încă o dată, că nu doresc o protecție reală a acestora

Comunicat de presă, 13 Dec 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022