freeex_digest_cover

FreeEx

Atacuri cibernetice

Știre, 8 Mar 2023

Acest articol face parte din seria de articole “FreeEx 2022 - 2023 // Controlul și cenzura comunicațiilor digitale”.

În contextul războiului din Ucraina, anul 2022 a văzut o creștere a numărului de atacuri cibernetice, majoritatea fiind atacuri informatice de tip DDoS. Acest tip de operațiune vizează site-urile și serverele și are ca scop epuizarea resurselor, prin foarte multe accesări într-un timp scurt.

În cazul României, majoritatea atacurilor au venit din partea unei grupări independente, dar pro-rusă - Killnet -, atacurile fiind mai intense la începutul invaziei. Gruparea pro-rusă a amenințat că vrea să atace 300 de site-uri, multe dintre acestea fiind site-uri media. În România, Killnet a revendicat atacuri DDoS atât asupra site-urilor unor redacții, precum Digi24, cât și asupra site-urilor unor instituții de stat: Guvernul României, Ministerul Apărării, DNSC, CFR, Poliția etc. HotNews a fost victima unui atac DDoS în mai 2022. Chiar dacă nicio grupare nu a revendicat acțiunea, suspectul principal a fost tot KillNet. Site-ul G4Media a suferit un atac DDoS în septembrie 2022. G4Media a asociat acest incident cu publicarea unui articol legat de plagiatul premierului Nicolae Ciucă. La acea dată, premierul a cerut public investigarea evenimentului.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Libertatea de exprimare și dreptul la protest trebuie, din nou, apărate – senatorii vor discuta propunerea de înăsprire a pedepselor pentru tulburarea ordinii și liniștii publice

Scrisoare deschisă, 27 Mar 2023

Legea securității cibernetice

Știre, 9 Mar 2023

Legile Securității

Știre, 9 Mar 2023