Centrul de Resurse pentru participare publica și ActiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Romane pentru a facilita tranzitul mașinilor. Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații. Documentația tehnică este postată pe site-ul PMB. Noi considerăm că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer!

Opinia noastră

Primăria Generală promovează un proiect prin care circulația pietonilor în zona Pieței Romane să se facă sub nivelul trotuarului. Problema la care această soluție ar trebui să raspundă este circulația intensă din zonă. Considerăm că, astfel, pietonii sunt invitați să facă loc mașinilor, să devină invizibili.

La nivel comunitar, ierharhia priorităților în ceea ce privește gestionarea spațiului public este: 1. pieton (80% din bucureșteni sunt pietoni!), 2. biciclist, 3. transport în comun și 4. transport personal.

Primăria Municipiului București, prin proiectele sale, promovează modelul total inversat, făcând loc mașinilor prin dispariția pietonilor de la suprafață.

Pietonii
- au nevoie de aer. Mersul pe sub pământ nu este tipic comportamentului urban;
- nu au nevoie de “spații urbane de socializare” sub pământ. Socializarea “în peșteri” este o epocă de mult apusă;
- spațiile comerciale de la suprafață au nevoie de prezența pietonilor. Comerțul din zonă este dependent de aceștia, iar dispariția pietonilor va însemna falimentarea agenților economici din zonă.

Orașul
- Nu are nevoie de mai multe mașini în zonele centrale. Centrul este deja sufocat de trafic, alternativele viabile sunt centurile și un transport în comun funcțional.
- Este însuflețit și locuit de oameni, nu de traficul auto. Orașul este al oamenilor, nu al automobilelor și clădirilor. Structura lui trebuie să deservească cetățeanul, astfel încât să se bucure de un mediu sănătos.

Primăria Generală
- trebuie să reprezinte cetățenii orașului, nu autoturismele acestora;
- trebuie să își privească cetățenii în ochi, nu să le facă trasee pe sub pământ;
- trebuie să investească în oraș cu scopul de îmbunătățire a calității vieții, nu în pofida acesteia. 

Vă așteptăm miercuri, de la ora 12, la sediul PMB și nu uitați să vă anunțați prezența aici.

ActiveWatch / CC BY 3.0