Astăzi, 5 septembrie 2011, Alianță pentru Statul de Drept* a solicitat public Biroului Permanent al Camerei Deputaților să returneze proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nr. 85/2003 în comisiile de specialitate, pentru a fi supus unei reale dezbateri publice.

 

Organizațiile membre ale Alianței pentru Statul de Drept au atras atenția în cadrul unei conferințe de presă asupra gravelor amenințări aduse statului de drept. Acest proiect de lege sacrifică proprietatea statului, proprietatea privată a simplilor cetățeni, patrimoniul natural și patrimoniul cultural al țării, totul în favoarea unor interese private. 

Proiectul de lege pentru modificarea Legii minelor, cunoscut în mass media sub numele de „Legea exproprierilor”, conține prevederi care încalcă Tratatul Uniunii Europene, Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, Directive ale Comisiei Europene precum și Constituția României.

Precizăm că Guvernul României, în 2009, a acordat un aviz negativ proiectului de lege, iar în 2011 Comisia de Mediu a Camerei Deputaților l-a respins printr-un vot unanim.

Declarații conferința de presă:

Cristian Pirvulescu: "Statul suntem noi cetățenii, iar nu parlamentarii care ne reprezintă temporar."

Georgiană Iorgulescu: "Este o lege făcută în favoarea deținătorilor de licență (de exploatare minieră) a căror identitate este declarată secret de serviciu de către ANRM."

Victor Alistar: "Este inadmisibil că printr-o lege să se acorde, netransparent, statut de utilitate publică unor lucrări secretizate".

Mircea Toma: "Este o lege care confirmă că în România corupția a adus țara la nivelul de «stat captiv»"

Atașăm argumentele juridice care susțin poziția Alianței pentru Statul de Drept exprimate în cadrul conferinței de presă.

Deschide aici

* formată din ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația Pro Democrația, Centrul de Resurse Juridice și Transparency Internațional România.

ActiveWatch / CC BY 3.0