evenimentul care marcheaza finalul celei de-a patra editii a proiectului „Transparenta Fondurilor Europene” (TFE).
Evenimentul a fost prilejuit de lansarea raportului „Transparenta fondurilor europene in Romania. Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Studii de caz” si a Indexului Integritatii Locale (www.afaceripublice.ro), instrument on-line, dezvoltat si propus de catre echipa AMP tuturor celor interesati de cresterea transparentei in actul guvernarii si in combaterea coruptiei.

Raportul din acest an cuprinde o serie de anchete elaborate de jurnalisti din presa centrala si locala, in cadrul Redactiei „Transparenta fondurilor europene 2010”.

La masa rotunda au participat, alaturi de jurnalisti din cadrul „Redactiei TFE 2010”, reprezentanti ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ai Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), dar si ai Oficiului de Plati si Contractare Phare (OPCP).

Dezbaterea de astazi s-a concretizat intr-un brainstorming eficient dedicat solutionarii dificultatilor intampinate in relatia jurnalisti - autoritati publice in procesul de documentare si relatare a unor cazuri suspecte de coruptie in domeniul fondurilor europene. In concluzie, participantii si-au exprimat sustinerea față de necesitatea continuarii programului de formare a jurnalistilor in acest domeniu, pentru o prezenta constanta a tematicii fondurilor europene pe agenda publica.

„Daca acum banii europeni apuca pe alte cai decat cele pentru care au fost atribuiti, asta se întampla pentru ca nu sunt multi cetateni care sa considere ca banii europeni sunt banii lor. Presa si institutiile de gestionare si control pot si ar trebui sa ajute romanii sa fie atenti la banii europeni. Sunt banii nostri, bani de care depinde bunastarea nostra”, a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului „Transparenta fondurilor europene in Romania”, finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare 2007 Facilitatea de tranzitie (FT 2007/19343.01.11/AC 26). Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare, contactati [email protected]

Pentru informatii si detalii: Paul Chioveanu,Coordonator departament 0721 200 459 Agentia de Monitorizare a Presei Departament Buna Guvernare

ActiveWatch / CC BY 3.0