coperta_freeex_digest_8

FreeEx

Ciudatul caz Roșia Montană. Presa românească și lebedele negre vopsite | FreeEx Digest nr. 8

20 Iun 2024

Download (63.0 MB)

Descriere

La 11 ani distanţă de la masivele proteste civice împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană, complicitatea dintre politic şi televiziunile de ştiri a declanşat o nouă campanie masivă de dezinformare a opiniei publice prin vehicularea, prin şi de către mass-media, timp de peste şase săptămâni, a ştirii false că România va pierde procesul cu Gabriel Resources şi că va avea de plătit despăgubiri ce vor goli vistieria ţării.

Mulţi jurnalişti au uitat complet de obligaţiile profesionale şi au preluat falsa ştire, fără un minim efort de verificare sau contextualizare.

Falsa ştire a fost exploatată masiv politic de către partidele la putere, dar a devenit şi un nou prilej pentru diverşi jurnalişti, politicieni sau lideri de opinie să vehiculeze consacratele teme conspiraţioniste legate de Soros, „oengişti”, „rezişti”, „sexo-marxişti” şi alte marote toxice pentru sănătatea discursului public şi dreptul la liberă şi corectă informare a publicului.

ActiveWatch a analizat modul în care televiziunile de ştiri au relatat despre litigiul dintre statul român şi Gabriel Resources, în special în preajma pronunţării deciziei de către Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Băncii Mondiale (ICSID).

logo ambasada olandei

Acest dosar tematic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea gândirii critice în context pre-electoral și electoral" finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile și informațiile transmise în cadrul proiectului nu reprezintă poziția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Responsabilitatea privind acuratețea informațiilor și deciziile editoriale sunt sub controlul exclusiv al Asociației ActiveWatch.

Licență
Creative Commons CC-BY 3.0 (Attribution)

Alte publicații
coperta_freeex_digest_7
FreeEx

CAMPANIE ELECTORALĂ 2 ÎN 1. Alegătorii, prinși între chichițe legislative și marcaje electorale foarte mici | FreeEx Digest nr. 7

29 Mai 2024
copertă_freeex_digest_6
FreeEx

Tinerețe, voturi grele | FreeEx Digest nr. 6

20 Mai 2024
freeex_digest_5
FreeEx

Jurnaliștii și sursele lor | FreeEx Digest nr. 5

24 Oct 2023

Vezi mai multe publicații →