FreeEx

Ziarist german reținut de Poliție în urma protestelor

, 1 Feb 2017

Update - jurnalistul a fost eliberat.

 

În atenția

Ministerului de Afaceri Interne

Poliției Române

Din informațiile noastre, printre persoanele reținute în urma incidentelor de stradă ce au avut loc noaptea trecută, se află și un jurnalist independent, cetățeanul german Christian Gesellmann. Conform relatărilor celor apropiați lui, acesta a fost prins într-o ciocnire dintre jandarmi și protestatarii violenți, fiind lovit peste picioare și apoi urcat într-o dubă din cauză că ar fi refuzat să șteargă filmările de pe telefonul mobil.

Jurnalistul nu purta asupra lui niciun ecuson sau însemn vizibil care să îl poată identifica ca jurnalist, nici nu avea legitimație de presă. Organele de anchetă pot însă proba foarte ușor calitatea de jurnalist a lui Christian Gesellmann, accesând materialele online publicate de acesta.

ActiveWatch solicită Poliției eliberarea imediată a lui Christian Gesellmann și totodată încetarea practicilor abuzive prin care cetățenii sau jurnaliștii reținuți sunt obligați să șteargă sau să predea înregistrările video/audio sau fotografiile. Misiunea jurnaliștilor este de a informa publicul, orice intervenție de această natură echivalând cu un atac la libertatea presei.

În același timp, ActiveWatch face un apel la jurnaliști să poarte însemne distinctive în timpul protestelor de stradă (legitimații, ecusoane, veste) pentru a putea fi ușor identificați de forțele de ordine și a beneficia de drepturile și protecția profesională cuvenite.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care apără dreptul la liberă exprimare și libertatea presei.

ActiveWatch

 

sursa foto: Casa Jurnalistului

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Libertatea de exprimare și dreptul la protest trebuie, din nou, apărate – senatorii vor discuta propunerea de înăsprire a pedepselor pentru tulburarea ordinii și liniștii publice

Scrisoare deschisă, 27 Mar 2023

Legea securității cibernetice

Știre, 9 Mar 2023

Legile Securității

Știre, 9 Mar 2023