FreeEx

Vânătoarea politică de jurnaliști

, 10 Iul 2012

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent au organizat astăzi o conferință de presă cu privire la denigrările recente apărute pe diverse bloguri și publicații online, împotriva a trei jurnaliste din România (Carmen Valică, Liliana Ciobanu, Valentina Pop) și a unui jurnalist spaniol (Raúl Sánchez Costa), fost bursier ICR. Jurnaliștii au fost acuzați, fără a se aduce vreo probă, că au intoxicat opinia publică internațională și demnitari străini, transmițând informații false, compromițătoare pentru actualul guvern al României. Materialele despre acești jurnaliști au fost preluate de unele televiziuni, iar unii politicieni, precum Dan Șova sau Norica Nicolai, i-au acuzat, la rândul lor, că aduc daune imaginii României în străinătate.


„Este vânătoare politică de vrăjitoare ceea ce li se întâmplă acum jurnaliștilor. Sunt tentative de a reorienta atenția publicului de la unele probleme. Este construită imaginea unei rețele internaționale de conspiratori”, a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch. „Aceste materiale înfierează în mod securistic o lista lungă de jurnaliști, la care se adaugă în fiecare zi alte nume”, a completat Răzvan Martin, coordonatorul programului FreeEx – Libertatea Presei în România. Un astfel de articol a apărut astăzi și despre Deustche Welle, conform organizatorilor conferinței.
Prezente la eveniment, jurnalistele Carmen Valică și Liliana Ciobanu au condamnat încercările unor ziariști și politicieni de a le denigra și de a le considera „țapi ispășitori”. „Mi s-au adus acuzații false că aș fi spion sub acoperire, ca firma mea ar fi primit finanțare de la guvern. Dreptul meu la replică a fost ignorat de ziarul Cotidianul, care încearcă să-mi atace imaginea și demnitatea mea ca ziarist. Nu sunt singura implicată în acest fenomen. Se încearcă, prin aceste articole, să se inducă ideea potrivit căreia corespondenții ar fi mașinării de propagandă împotriva actualului guvern”, a spus jurnalista Liliana Ciobanu. Carmen Valică consideră că este foarte grav să aduci public, în calitate de senator, acuzații pentru care nu ai nicio dovadă, cu privire la un ziarist. „E vorba despre profesia mea. (...) E defăimare, defăimarea mea și a instituției Radioului public” a mai spus Valică. (Găsiți aici acuzațiile lui Dan Șova aduse ziaristei.)
Horia Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, a catalogat acuzațiile false aduse bursierilor ICR drept „o campanie combinată de denigrare a unei instituții”. „Cotidianul.ro este instrumentul de forță. Antena 3 este trâmbița prin care în societate se reflectă mesajul în față” a adăugat președintele ICR. Acesta a negat acuzațiile vehiculate potrivit cărora foști ori actuali bursieri ICR ar fi la originea reacțiilor negative din presa internațională. Domnia sa i-a contrazis pe cei care cred că „vectori de imagine plătiți din bani publici de ICR denigrează imaginea României, fiind plătiți și instruiți pentru a face propagandă PDL-istă și, cum se zice, băsistă”.
Cristina Lupu, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, a făcut apel la responsabilitate atât din partea politicienilor, cât și a ziariștilor, și a recomandat verificarea riguroasă a surselor de informare.
La finalul conferinței, Mircea Toma a declarat intenția organizațiilor de a proteja libertatea jurnaliștilor: „Noi, ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent, vom denunța în țară și în afara țării orice act împotriva libertății presei”.
Înregistrarea integrală a conferinței de presă poate fi accesată la adresa: http://www.privesc.eu/Arhiva/11508/Conferinta-de-presa-organizata-de-ActiveWatch
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022