FreeEx

Vânătoare de vrăjitoare la Ministerul Afacerilor Interne

, 1 Feb 2017

Vânătoare de vrăjitoare la Ministerul Afacerilor Interne

Ministrul Afacerilor Interne a făcut publică o listă cu jurnaliști și politicieni care ar fi promovat recentele proteste de stradă în mediul online. Dna Ministru Carmen Dan a afirmat în cadrul conferinței de presă că:„Acțiunile de protest au fost promovate prin intermediul rețelelor de socializare (...). Cu această ocazie, am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice pentru susținerea acestor proteste în stradă. Să vă dau câteva nume: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Nicușor Dan, Cătălin Tolontan, Andrei Gheorghe, Clotilde Armand, Emilia Șercan, Robert Turcescu, Lucian Mândruță.” Ulterior, dna ministru Dan a vorbit despre violențele produse în cadrul acestor proteste, asociind implicit lista de mai sus cu actele de violență.

Organizațiile semnatare condamnă ferm acest gest iresponsabil care trădează o mentalitate de sorginte totalitară. Lista difuzată reprezintă o încercare a Ministrului Afacerilor Interne de intimidare și presiune la adresa vocilor critice din societate, cu posibile efecte foarte periculoase la adresa siguranței acestora. Libertatea cuvântului, dreptul la opinie, libertatea întrunirilor sunt drepturi garantate constituțional, obligația autorităților fiind de a le proteja, nu de a contesta sau condamna exercitarea lor de către cetățeni.

Aminitim doamnei ministru Carmen Dan că, în virtutea dreptului la liberă exprimare (Art. 30 din Constituția României), orice cetățean, inclusiv jurnaliștii și politicienii, are dreptul să sprijine și să cheme la protest, atât timp cât nu instigă la violență sau la nerespectarea legii. De asemenea, articolul 39 din Constituție garantează cetățenilor dreptul de a participa la întruniri publice. Prin cele susținute în conferința de presă de azi, Carmen Dan demonstrează că principala sa preocupare o reprezintă apărarea actualului Guvern, nu apărarea legii și a drepturilor individuale. Reamintim autorităților publice că instituțiile statului au obligația să acționeze cu responsabilitate și să protejeze toți cetățenii, indiferent de opiniile lor.

Considerăm că avem de-a face cu un demers deosebit de periculos prin care tocmai autoritățile statului ce au ca atribuții în apărarea legii și protejarea ordinii publice fac și distribuie liste cu cetățeni care nu se fac vinovați decât de exercitarea unor drepturi. În acest sens, organizațiile semnatare cer demisia doamnei Carmen Dan din funcția de Ministru al Afacerilor Interne.

Condamnăm în egală măsură gestul iresponsabil al unor jurnaliști și altor persoane de publicare a adreselor și datelor personale ale unor politicieni, efectul fiind tot unul de instigare la violență.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022