FreeEx

Update - Suspect identificat/ Jurnalista Emilia Sercan amenintata cu moartea - Scrisoare a Reporteri fara Frontiere si ActiveWatch

, 16 Apr 2019

Update 24 aprilie 2019 - un suspect a fost prins de Poliție

Poliția Română a comunicat faptul a identificat o persoană suspectă a fi transmis mesajul de amenințare cu moartea a ziaristei Emilia Șercan. Suspectul este identificat ca ofițer de poliție, angajat la Academia de Poliție. Considerăm vestea identificării unui suspect ca fiind pozitivă și apreciem efortul Poliției Române și a Ministerului de Interne. Un demers care în condiții normale ar trebui să fie considerat a fi un banal succes profesional, devine excepțional privit în contextul românesc. Așteptăm cu interes noutățile legate de investigațiile în acest caz și momentul în care dosarul procurorului DNA va pleca la instanță.

17 aprilie 2019

În atenția doamnei Carmen Dan, Ministru de Interne

În atenția domnului Ioan Buda - Inspector General al Poliției Române


Stimată doamnă Dan,

Stimate domnule Buda,

 

Vă scriem în numele Reporteri fără Frontiere (RSF) și al ActiveWatch privind cazul dnei Emilia Șercan, jurnalist de investigație în România de peste 20 de ani, profesor asistent la Facultatea de Jurnalism și Studii de Comunicare din cadrul Universității din București în ultimii 7 ani și jurnalist freelancer pentru portalul PressOne.ro.

 

Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea luni seara, 15 aprilie, ora 21:05, prin intermediul unui mesaj text pe telefonul mobil (a se vedea captura foto de mai jos; o parte a mesajului a fost cenzurată în această comunicare publică, deoarece Emilia nu dorește să creeze și mai mult stres pentru familia sa):

 

„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ceea ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare... dacă nu vrei să urmeze calvarul. (...)“

 

După cum știți cu siguranță, doamna Șercan a publicat pe larg despre doctorate plagiate ale unor oficiali de rang înalt (cum ar fi: un vicepremier, doi miniștri de interne, un ministru al apărării, un ministru al educației, un ministru al sănătății, un prim adjunct al Procurorului General al României, un șef al Inspecției Judiciare, politicieni, judecători, rectori, generali de servicii secrete și chestori de poliție), însă activitatea sa s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra unor membri ai Poliției Române și ai Academiei de Poliție. Pare evident că munca sa este explicația acestor amenințări și că autorii acestora doresc să o intimideze pentru ca ea să-și oprească investigațiile jurnalistice.

 

Doamna Șercan a anunțat poliția română despre aceste amenințări.

 

Vă scriem astăzi pentru a vă invita să luați toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Șercan, pentru a vă asigura că jurnalistul este în siguranță, pentru a vă asigura că investigația polițiștilor legat mesajele amenințătoare va fi eficientă și pentru a condamna public aceste mesaje.

 

Dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, noi, RSF și ActiveWatch, vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul. Rămânem la dispoziția dvs. pentru a discuta această problemă, în așa fel încât să răspundeți cât mai curând posibil acestei solicitări.

 

Pauline Adès-Mével

Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)

33 7 82372312 / [email protected]

 

Liana Ganea

Director al Programului FreeEx al ActiveWatch

0723306308/ [email protected]

 

 

Ministrul de Interne a reactionat miercuri seara, pe 17 aprilie, imediat dupa scrisoarea pe care i-am adresat-o.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Democrația din telecomandă

Știre, 3 Mai 2023

Țară mică, multe televiziuni de știri

Știre, 3 Mai 2023

Breaking (News) Democracy - FreeEx Digest nr. 3

Comunicat de presă, 3 Mai 2023