FreeEx

Update, 13.01.2014 ConducereaTVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administrație

, 8 Ian 2014

Organizațiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara instituției în Consiliul de Administrație al TVR ca reprezentanți ai salariaților și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii. Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice și limitează controlul public asupra instituției.

Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanii salariailor din TVR să poată fi aleşi doar dintre persoane din interiorul instituţiei. Practic, această măsură restricţionează dreptul angajaţilor instituţiei de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societăţii civile.

Această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.

Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective;

Singura incompatibilitate accepatată de lege, pentru toți membrii CA al SRR și SRTV apare în Art. 20 (2) al legii:
Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.

(2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi.
Astfel, Comitetul Director își atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere și vot parlamentar.

În plus, măsura este discriminatorie - și ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecție doar reprezentanților angajailor din TVR. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA

Experiența a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele TVR. Ele au acționat, totodată, și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaților de persoane din afara instituției aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanților angajaților în CA al TVR doar la persoane care au relații contractuale cu această instituție adâncește eventualul conflict de interese din interiorul CA.

Organizațiile semnatare cer Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților să verifice legalitatea acestei decizii și să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalității.

De asemenea, facem un apel către membrii Comitetului Director al TVR să revină asupra acestei decizii și să mențină posibilitatea salariaților de a-și alege reprezentanți și din exteriorul instituției.

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Resurse Juridice
Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind

Contact: Razvan Martin, tel: 0729199393, [email protected]
 

Update, 13.01.2014


CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ
DIN DATA DE 13 IANUARIE 2014


Prezenţi: Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Ruxandra Ţuchel.
Absenţi: Bogdan Tomulică

Ordinea de zi:
Sesizările domnului Florică Iosiv, Jurnalist (S) în Departamentul TVR 1, şi Cornel Mihalache, Jurnalist senior la Casa de Producţie, care, în esenţă, consideră abuzivă, ilegală şi discriminatorie decizia Comitetului Director de a condiţiona candidatura reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTv de statutul de angajat al instituţiei.

Concluzii:
După analiza sesizărilor, a Hotărârii de C.D. contestate, a prevederilor Legii 41/1994 şi a articolelor de presă dedicate subiectului, Comisia de Etică şi Arbitraj a ajuns în unanimitate la următoarele concluzii:

• Decizia este contestabilă în ceea ce priveşte legalitatea
Criticile formulate de mai multe organizaţii neguvernamentale, între care şi Centrul de Resurse Juridice, ridică mari semne de întrebare asupra interpretării pe care Comitetul Director o dă Legii 41/1994. Ziariştii şi ceialţi angajaţi ai TVR sunt constrânşi astfel să fie părtaşi la o acţiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate şi normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice.

• Decizia este discriminatorie
Instituirea unor standarde diferite în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru C.A. de către entităţile prevăzute de lege dezavantajează personalul angajat al SRTV în raport cu grupurile parlamentare, minorităţi, Guvern şi Preşedintele României. În acelaşi timp, prin impunerea unor criterii de selecţie suplimentare pentru reprezentanţii salariaţilor se creează în mod artificial două categorii de membri ai consiliului, deşi atribuţiile acestora sunt similare.

• Decizia reprezintă o îngrădire a drepturilor salariaţilor

Măsura luată de conducerea SRTv limitează dreptul angajaţilor de a-şi desemna reprezentanţii potrivit propriilor convingeri şi criterii. În absenţa oricăror argumente sau motivaţii, condiţiile impuse de administraţie reprezintă o dovadă de neîncredere în discernământul salariaţilor de a susţine un candidat potrivit intereselor lor. Subliniem că doar Parlamentului, prin comisiile de specialitate, îi revine rolul de a evalua compatibilitatea candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie.


• Decizia a fost luată în condiţii lipsite de transparenţă

Modul intempestiv în care a fost modificat Regulamentul de alegere a reprezentanţilor salariaţilor, eliminarea posibilităţii de contestare, evitarea oricărei dezbateri sau consultări prealabile cu cei afectaţi, ca şi refuzul oricărei explicaţii ulterioare adoptării măsurii, pot fi la rândul lor interpretate ca forme de desconsiderare a angajaţilor;

• Decizia este contradictorie în raport cu logica organigramei SRTv
Este nefiresc ca membrii Comitetului Director, a cărui componenţă este aprobată, potrivit Legii 41/1994, de către Consiliul de Administraţie, să impună condiţii de eligibilitate pentru o parte dintre membrii organismului de conducere superior.

Având în vedere cele de mai sus şi în baza atribuţiilor prevăzute de Statutul ziaristului din SRTv, Comisia de Etică şi Arbitraj recomandă conducerii SRTv să renunţe de îndată la condiţia suplimentară pusă candidaţilor personalului angajat şi să revină la forma iniţială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022