FreeEx

TVR cenzurează un spot electoral UPDATE: Poziția Televiziunii publice

, 24 Noi 2012

     Solicităm Televiziunii publice să revină asupra deciziei de a bloca difuzarea unui spot electoral aparținând unui partid al minorităților!

(UPDATE 26 Nov.: Citiți la finalul acestui text poziția TVR)

     ActiveWatch condamnă refuzul Televiziunii publice (TVR) de a difuza clipul electoral al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), pe motiv că ar încălca prevederile constituționale.

    Potrivit unui comunicat de presă al PPMT, TVR a refuzat difuzarea unui spot electoral al acestui partid (cel de aici), deoarece coordonatorul emisiunilor de promovare electorală din TVR le-ar fi comunicat verbal studiourilor teritoriale ale Televiziunii publice că acest spot încalcă prevederile Constituției.

    Conținutul spotului cuprinde următorul mesaj: „Nu am intrat în spațiul Schengen din cauza corupției la nivel înalt. Și acest lucru nu ne place. Șeful nostru e FMI. Nu ne place. Oare, România e prea mare pentru politicieni sau conducătorii sunt prea mici pentru România? Noi avem soluții. Să ne luăm soarta în propriile mâini. Vrem o Transilvanie europeană într-o Românie deferală! Vrem autonomie. În 9 decembrie, votați soluția transilvană pentru România. Votați Partidul Popular Maghiar din Transilvania!”

    Apreciem că invocarea argumentului „încălcării ordinii constituționale” pentru a opri clipul electoral este un abuz și un act de cenzură de natură a afecta sever procesul campaniei electorale. Formularile din clip sunt judecate prin scoatere din contextul campaniei generale a PPMT – informații accesibile oricui, inclusiv unui jurnalist cu funcție de coordonare editorială. Campania vorbește explicit despre „mijloace paşnice şi democratice până la atingerea obiectivului […] final: autonomia” (comunicat al PPMT). Constituția României prevede mijloacele „pașnice și democratice" prin care orice articol al legii fundamentale poate fi schimbat.

    România a trecut în ultimii ani prin câteva campanii și un referendum în care s-a cerut modificarea Constituției. Încălcare ordinii constituționale ar însemna acțiuni care să îndemne la nerespectarea Constituției nu la modificarea ei pe căi legale. Or, spotul PPMT nu conține nici un mesaj care să instige la nerespectarea Constituției.

   Totodată, refuzul TVR de a difuza acest spot încalcă legislația electorală, prin faptul că cenzurează mesajul unei părți a minorității naționale maghiare, reprezentate de PPMT.

   Solicităm TVR repunerea urgentă în drepturi a spotului PPMT care pierde zilnic vizibilitate, din cauza unei intervenții nejustificate în procesul electoral firesc.

   Cerem CNA să intervină asupra TVR pentru a restabili legalitatea și să adopte în acest scop măsurile de care dispune conform legii.

   Menționăm că TVR difuzează, de câteva luni, o serie de reportaje despre monarhie și Casa Regală română.

 

Sursa foto: Mediafax.ro

 

UPDATE: Răspuns din partea TVR"Ca urmare a adresei transmise de Partidul Popular Maghiar din Transilvania, în care este reclamat refuzul studiourilor teritoriale ale TVR de a difuza spotul electoral al formaţiunii politice respective, facem următoarele precizări:

Legea 35/2008 şi Decizia CNA nr. 738 au prevederi care obligă televiziunile din România să verifice conţinutul spoturilor electorale care urmează să fie difuzate în campania electorală. Televiziunile sunt răspunzătoare de conţinut, deşi spoturile electorale sunt producţii ale partidelor politice.

Ca urmare a legislaţiei în vigoare, spotul trimis spre difuzare de Partidul Popular Maghiar din Transilvania studiourilor regionale ale SRTv din Timişoara şi Cluj Napoca a fost supus unei analize de conţinut (metodă de cercetare media care se predă în primii doi ani de facultate la jurnalism). Această metodă de analiză a fost aplicată tuturor spoturilor trimise de partidele aflate în campania electorală. Conform acestei analize, conţinutul spotului electoral trimis de PPMT nu respectă art. 11, alin. 5, din Decizia 738/2012. În consecinţă, PPMT este rugat să modifice conţinutul spotului pentru a fi în acord cu prevederile legale. Decizia SRTv poate fi contestată la CNA, autoritatea care a emis Decizia nr. 738 din 1 noiembrie 2012.

În ceea ce priveşte afirmaţia conform căreia este afectată libertatea de exprimare a candidaţilor PPMT, Partidul Popular Maghiar din Transilvania poate participa liber la emisiunile de promovare electorală şi de dezbateri electorale, emisiuni prevăzute în grilele studiourilor regionale ale SRTv. Candidaţii PPMT îşi pot exprima liber punctele de vedere, inclusiv cele prezentate în spotul electoral. Diferenţa este că acele puncte de vedere exprimate în emisiunile de dezbateri se pot confrunta cu cele ale partenerilor de campanie electorală, lucru care nu este posibil în cazul spotului electoral. Astfel se respectă şi art. 2, art. 3 din Decizia nr. 738/2012.

Cu speranţa că vom putea difuza cât mai repede spotul PPMT după punerea în acord cu dispoziţiile legale, primiţi vă rog asigurarea înaltei noastre consideraţii.

Ion Stavre,
Coordonator campanie electorală TVR
"
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022