FreeEx

Solidaritate cu actorii brașoveni. Solicităm primăriei și conducerii teatrului să înceteze presiunile exercitate asupra angajaților Teatrului „Sică Alexandrescu”!

, 16 Dec 2016

 

ActiveWatch salută curajul salariaților de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov care și-au riscat locurile de muncă expunând neregulile din instituție și solicită conducerii teatrului și primarului George Scripcaru să înceteze hărțuirea avertizorilor de integritate din instituție.

 

Un conflict ce durează de peste un an la teatrul aflat în subordinea Primăriei Brașov a degenerat în ultima lună. Salariați ai teatrului au protestat încă din 2015 împotriva închirierii sălii de spectacole de către Primăria Brașov pentru diverse evenimente ce nu au legătură cu misiunea instituției. Anul acesta au contestat modul în care Primăria a organizat concursul de ocupare a funcției de director al teatrului. După demisia în luna octombrie a directorului care a câștigat concursul contestat, primăria a numit director interimar pe actrița Viorica Geantă Chelbea.


Primăria Brașov și conducerea teatrului au ignorat semnalele repetate venite din partea salariaților pe care le-au sancționat în cel mai stalinist stil: prin concedierea fără respectarea procedurilor legale a trei salariați în luna noiembrie. Alți doi actori au fost convocați în luna decembrie în fața comisiei de disciplină pentru că au protestat împotriva conducerii (cazul este descris la finalul acestui comunicat).


Aceste decizii ignoră existența legii avertizorului de integritate care protejează salariații din instituțiile publice ce sesizează abuzuri, nereguli, ilegalități etc. Amintim conducerii teatrului și primăriei Brașov că legea primează în fața normelor și  regulamentelor interne și că deciziile abuzive de sancționare vor fi greu de susținut în fața instanței.


ActiveWatch consideră că singura motivație a acestor sancțiuni este intimidarea vocilor critice și reamintește că libertatea opiniilor şi de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică. Acest tip de practici au întodeauna un efect de bumerang - ele afectează negativ exact ceea ce își propun să protejeze - imaginea și credibilitatea instituției și, mai ales, a persoanelor care se ascund în spatele acesteia.


Așa cum spuneam într-un apel adresat instituțiilor statului în urmă cu numai câteva luni, “aceste acțiuni (de hărțuire a avertizorilor de integritate) urmăresc evident descurajarea unor demersuri similare din partea altor salariați prin transmiterea unui mesaj de forță. Ele au însă și un puternic impact psihologic asupra avertizorilor, care se văd nevoiți să lucreze într-un mediu ostil, fiindu-le afectat dreptul la demnitate. Această situație este inacceptabilă și subminează atât autoritatea legii avertizorului de integritate, cât și demersurile legitime de a expune nereguli, abuzuri, ilegalități, fapte de corupție din instituțiile publice. Interesul public este cel care primează, iar imaginea instituției se construiește prin buna funcționare și performanță, nu prin ascunderea larvelor și neregulilor sub preș.”


   

Actorul Bogdan Nechifor, salariat al Teatrului „Sică Alexandrescu” a purtat o banderolă pe braț în timpul reprezentației piesei „Fluturii sunt liberi”, din 5 decembrie 2016, în  semn de solidaritate cu trei dintre foștii săi colegi (Maria Gârbovan, Marius Cordoș și Mariana Hudișteanu, concediați abuziv).


Pe 8 decembrie, actorul a povestit live pe Facebook că, înainte de spectacolul „Trei rupturi” al teatrului “Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului Național de Dramaturgie Contemporană ce a avut loc la Brașov, directorul teatrului i-a convocat pe angajați și le-a cerut să semneze o anexă la contract potrivit căreia teatrul din Sf. Gheorghe se angaja să nu ia parte la forme de protest și de solidarizare cu cei trei colegi de la Teatrul “Sică Alexandrescu” proaspăt concediați, în caz contrar prestația nu ar fi fost remunerată. De asemenea, Bogdan Nechifor, colaborator al teatrului “Andrei Mureșanu”, a povestit că a fost de față, alături de alți colegi, când directoarea teatrului a vorbit la telefon cu primarul Brașovului, George Scripcaru, care a sunat-o să o amenințe și să-i ceară să-i convingă pe angajați să nu poarte banderole de solidarizare cu colegii dați afară.

Actorul a purtat banderolă și a povestit la finalul spectacolului, în fața publicului, ce s-a întâmplat.


În ultima săptămână, Bogdan Nechifor și Ada Gales, o altă actriță care a protestat în ultimul an împotriva neregulilor de la teatrul „Sică Alexandrescu”, au primit convocări de la Comisia Disciplinară a  teatrului, pe motiv că ar fi afectat imaginea instituției. Ada Gales a invocat în apărarea sa Legea Avertizorilor de Integritate.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Comisia de Etică și Arbitraj din televiziunea publică riscă să își piardă independența

Comunicat de presă, 17 Iul 2023

19 ONG-uri îi cer procurorului general să respecte legea în cazul Emilia Șercan

Scrisoare deschisă, 11 Iul 2023

Regimul subvențiilor în foste state comuniste

Știre, 27 Iun 2023