Bună guvernare Participare publică

Ședința Consiliului General al Municipiului București – la adăpost de ochii cetățenilor

Comunicat de presă, 30 Ian 2017

"Nu, nuuu, nu i-am lăsat. Sunt foarte mulți." (portarul Primăriei)

Ieri, 30 ianuarie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului General al Municipiului București. Niciunul dintre cei 15 cetățeni (o parte dintre aceștia membri in Rețeaua Civică București) care au dorit să participe la ședința de Consiliu, nu au fost lăsați să intre în sala de dezbateri.

Semnatarii prezentului comunicat consideră că Primarul General, Gabriela Firea, precum și președintele de ședință, Culea Marian Orlando au încălcat prevederile legale care asigură accesul cetățenilor în sala de consiliu, în cadrul ședințelor ordinare. Legea 215/ 2001, prin art. 43, alin (1): Ședințele consiliului local sunt publice, cu excepția cazului în care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfășoare cu ușile închise asigură contextul legal în care cetățenii prezenți azi la ședință aveau dreptul să asiste la ședința ordinară. Cu toate acestea, celor 15 cetățeni le-a fost interzis accesul în sala de ședințe pe motive ca: “nu sunt locuri în sală”, în ciuda evidenței, mai bine de zece locuri fiind libere în sala de consiliu (poza atașată, făcută de un consilier general în timpul ședinței), respectiv “din motive de securitate pentru doamna primar”! (conform relatării unui consilier din sală care a încercat să ne sprijine).

Având în vedere lipsa oricărei dezbateri publice organizate de Primăria Generală pe perioada mandatului Primarului Gabriela Firea, numărul extrem de mic de proiecte de acte normative puse în dezbatere publică pe site-ul institutiei (7 din 149 de acte normative până în luna decembrie), actualul Primarul General desconsideră total exercițiul democratic al implicării cetățenilor în deciziile ce țin de administrarea orașului.

În momentul de față, Primarul Gabriela Firea conduce Primăria Generală în afara legilor care obligă primăria la implicarea cetățenilor în deciziile publice. Doamna Primar Firea recurge la simulacre de consultare publică, făcând anunțuri de genul “am discutat eu cu persoane” sau “am organizat destule consultări în campanie”. Considerăm că instituția Primăriei Generale și Consiliul General al Municipiului București sunt confiscate cu aroganță de primarul general Gabriela Firea care, susținută de consilierii aliați politic, abuzează de funcția de reprezentare a cetățenilor și elimină chiar cetățenii din procesul decizional pentru a hotărî arbitrar asupra vieții municipiului și a cetățenilor din București.

Semnatari:

Asociația ActiveWatch

Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe

Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România

Rețeaua Civică București – RCB

Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi

Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea

Grupul de Inițiativă Floreasca

Grupul Civic Iancului

Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului

Inițiativa Domnești

Grupul Civic “Inițiativa Favorit”

Grupul Parcul Herăstrău

Grupul de initiativă civică Tudor Vladimirescu

Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1″

Grupul de Iniţiativă pentru Bragadiru

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Parlamentarii se reîntorc la o infracțiune de sorginte comunistă: “Dispreț pentru simbolurile naționale și însemnele României“

Scrisoare deschisă, 30 Mai 2024