FreeEx

Scrisoare deschisă pentru Primăria Craiova: Evitați riscul de a periclita libertatea de informare și de exprimare!

, 25 Mar 2014

În atenția doamnei primar Olguța Vasilescu

 

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, s-a autosesizat ca urmare a articolului publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan, intitulat: „Olguța Vasilescu vrea să radă chioșcurile de presă, suprimând astfel ziarele critice”.


Articolul face trimitere la un document publicat pe site-ul Primăriei Craiova, potrivit căruia instituția dv. intenționează să rezilieze contractul cu Mediapress Investment SRL, companie care gestionează cea mai mare parte a chioșcurilor de ziare din oraș (aproximativ 70%).


Argumentele invocate de documentul oficial se referă la faptul că în chioșcurile de ziare din Craiova se comercializează și tutun și băuturi răcoritoare, deși contractul nu prevede în mod expres interdicția de a comercializa aceste produse. Totodată, conform documentului, aceste chioșcuri nu ar respecta dimensiunile stabilite contractual.


Contactat de ActiveWatch, unul dintre reprezentanții Mediapress Investment a precizat că dimensiunile chioșcurilor sunt aceleași din 2011 și că, la timpul respectiv, Primăria nu a contestat certificatele de urbanism ale acestora. „Și, în condițiile în care presa scrisă nu aduce mari încasări, după cum bine știți și dumneavoastră, am vândut și alte produse pentru a mări vânzările și a supraviețui”, a mai spus reprezentantul Mediapress Investment.


ActiveWatch solicită Primăriei Craiova să găsească o soluție astfel încât să evite riscul ca măsurile luate împotriva Mediapress Investment să fie percepute ca/ să se transfore într-un atac la adresa libertății de exprimare (a vocilor critice la adresa administrației locale) și a dreptului publicului la informare.


Facem apel către Primăria Municipiului Craiova să țină cont de toate aceste aspecte și să permită intrarea în legalitate a companiei care gestionează chioșcurile de ziare.

 

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei

Departamentul FreeEx

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022