FreeEx

Scrisoare deschisă adresată conducerii Spitalului Colentina

, 13 Feb 2017

Scrisoare deschisă

Către Spitalul Clinic Colentina

În atenția  dnei manager dr. Silvi Ifrim

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru exprimare liberă în interes public, solicită conducerii Spitalului Clinic Colentina să țină cont de existența și prevederile legii avertizorului public de integritate în eventualitatea unui demers intern îndreptat împotriva propriilor salariați. Precizăm că prevederile acestei legi au întâietate legală în fața oricărui document intern.

Legea avertizorului de integritate reprezintă un instrument cheie în combaterea corupției și a ineficienței administrative, iar salariații care au curajul să semnaleze astfel de fapte trebuie protejați de eventuale persecuții administrative, mascate sub interesul protejării imaginii instituției.

Hărțuirea salariaților prin invocarea regulamentelor interne urmărește descurajarea unor demersuri similare din partea altor salariați prin transmiterea unui mesaj de forță. Ele au însă și un puternic impact psihologic asupra avertizorilor, care se văd nevoiți să lucreze într-un mediu ostil, fiindu-le afectat dreptul la demnitate. Această situație este inacceptabilă și subminează atât autoritatea legii avertizorului de integritate, cât și demersurile legitime de a expune nereguli, abuzuri, ilegalități, fapte de corupție din instituțiile publice. Interesul public este cel care primează, iar imaginea instituției se construiește prin buna funcționare și performanță, nu prin ascunderea larvelor și neregulilor sub preș.

Considerăm că managementul spitalului are datoria să analizeze temeinicia faptelor sesizate de medicii salariați, să încerce să corecteze disfuncțiile semnalate și să se abțină de la orice acțiuni de intimidare a salariaților.

 

Cu stimă,

Mircea Toma

Președinte ActiveWatch

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicităm demiterea de urgență a directorului interimar al Știrilor TVR Laurențiu Ciocăzanu și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor interimare în TVR

Scrisoare deschisă, 11 Ian 2023

Legea avertizorilor de integritate adoptată. PSD și PNL au arătat, încă o dată, că nu doresc o protecție reală a acestora

Comunicat de presă, 13 Dec 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022