FreeEx

Scrisoare deschisă. Acțiuni specifice poliției politice, îndreptate împotriva unui jurnalist local

, 4 Feb 2013

05.02.2013

Către Ministerul Justiției
În atenția dnei ministru Mona Pivniceru

Către Consiliul Superior al Magistraturii
În atenția dnei Președinte Oana Schmidt Hăineală

Către Consiliul Superior al Magistraturii
În atenția secției Inspecția Judiciară

 

Scrisoare deschisă

 

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, în calitatea sa de organizație de drepturile omului a cărei misiune este promovarea comunicării libere în interes public, a luat act cu îngrijorare de faptele semnalate de jurnalistul gorjean Narcis Daju prin sesizarea adresată Ministrului Justiției, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii. (Detalii, aici.)

Considerăm că faptele semnalate de Narcis Daju impun o investigare atentă din partea instituțiilor abilitate (Inspecția Judiciară a CSM, secția pentru procurori și secția pentru judecători). Ne aflăm în fața unor indicii temeinice că avem de-a face cu acțiuni specifice poliției politice ce au avut drept consecință încălcarea unor drepturi constituționale ale unui cetățean. Mai grav, având în vedere calitatea de jurnalist a acestui cetățean și faptul că a fost interceptat și un telefon folosit de întreaga redacție a unei televiziuni locale, considerăm că avem de-a face cu un act de presiune și intimidare a presei.

Asemenea acțiuni de supraveghere a căror temeinicie faptică nu este probată nici în cererea procurorului, nici în decizia Tribunalului pun în pericol activitatea profesională a jurnalistului și a redacției din care face parte acesta prin afectarea relației cu sursele (relația confidențială a jurnalistului cu sursele sale este compromisă prin interceptarea comunicării), dar și dreptul cetățeanului la liberă informare. În plus, includerea unui jurnalist într-un dosar penal și asocierea nedovedită cu persoane urmărite penal riscă să compromită credibilitatea jurnalistului și a instituției media la care activează.

ActiveWatch solicită Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze cu atenție existența unor astfel de practici judiciare pe care le considerăm a fi extrem de periculoase pentru sănătatea democrației și care pot afecta credibilitatea și buna funcționare a justiției.


Cu stimă,

Mircea Toma
Președinte ActiveWatch

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022