Bună guvernare

România – o țară în care democrația se practică doar cu aprobare de la Guvern

, 15 Sep 2011

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire între organizații non-guvernamentale, sindicate, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, și, pe de altă parte, ai Ministerului Administrației și Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunările publice (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice).

Întâlnirea a avut loc în urma semnalării în spațiul public a unor abateri grave de la principii ale statului de drept prezente în proiectul de Lege.

Reprezentanții inițiatorului Legii (MAI) au fost: colonel Aurel Moise, locotenent colonel Constantin Sorinel și capitan Liviu Ciubuc, de la Jandarmeria Română. Din partea partidelor politice au participat deputat Mircea Toader (PD-L), deputat Adriana Săftoiu (PNL), senator Georgică Severin (PSD), deputat Carmen Moldovan (PSD). Au fost reprezentate aproximativ 15 ONG-uri și 2 federații sindicale.

În cadrul dezbaterii, cu excepția inițiatorului Legii și a reprezentantului PD-L, toți vorbitorii au considerat că proiectul de Lege este cel puțin antidemocratic (varianta cea mai blândă) sau „de inspirație stalinistă” (varianta aspră). Dincolo de aprecierile globale, au fost făcute comentarii punctuale, la nivel de articole de Lege, care au consolidat diagnosticul general.

Reprezentantul PD-L, domnul Mircea Toader, a admis ca textul este perfectibil, dar, pe de altă parte, a formulat explicit mentalitatea care stă la baza acestei propuneri legislative: „Acum nu trebuie să ne ascundem după deget, cred că un imbold în crearea acestei legi a fost ceea ce noi am vazut în țări mult mai democratice, manifestări de violență pe care nu le-ar fi crezut nimeni. Și acea democrație veșnică a avut de suferit și i-a prins pe picior gresit. În Anglia nu a existat cadru legal pentru a interveni în situații de acest gen. Trăim într-un secol în care nu înțelegem de ce după 20, 30 de ani devin violenți acolo unde am crezut ca democrația a reușit o educație corespunzatoare. Acesta este rolul”.

La finalul dezbaterii, domnul colonel Moise și-a declarat satisfacția pentru calitatea dezbaterii și disponibilitatea pentru a valorifica observațiile făcute de către vorbitori. Domnia sa a marturisit: „noi ne dorim o Lege care sa fie acceptată de cetățeni pentru că doar așa o Lege poate fi aplicată”.

La finalul întâlnirii participanții și-au exprimat hotărârea de a solicita Ministerului Administrației și Internelor prelungirea perioadei de consultare publică, precum și organizarea unei dezbateri publice de către inițiatorul Legii (M.A.I.).

Adriana Săftoiu, PNL: „Practic nu găsesc o motivație sănătoasă pentru această lege și măsurile dure propuse. Ce o fi însemnând oare <...>. Sunt o gramadă de cuvinte care pot rămâne interpretabile. Ne-am bucura dacă ne-ați explica de ce avem nevoie de o lege nouă.”

Carmen Moldovan, PSD: „ Am citit cu stupoare legea. Este halucinant ce e scris acolo. Cred că această lege nu trebuie să existe deloc. Dacă însa va ajunge în parlament, PSD nu și-o va asuma în niciun fel. Daca da, vom încerca să provocăm o dezbatere pe articole cu societatea civilă în ideea că putem modifica ceva.”

Dezbaterea a avut loc la inițiativa organizațiilor ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Asociația Pro Democrația. Pentru mai multe informații, persoana contact: Irina Zamfirescu, 0727 736 572, [email protected]

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Scrisoare deschisă către susținătorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (B 758/2022)

Scrisoare deschisă, 29 Noi 2022

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale – Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Raport: Statutul avertizorului de integritate în România

Comunicat de presă, 16 Feb 2022