FreeEx

Reprezentarea Comunității Trans* în Mass-Media

, 19 Noi 2014

Astăzi, 20 noiembrie, de Ziua internațională a comemorării victimelor ucise de transfobie („Transgender Day of Remembrance”), asociațiile TRANSform și ActiveWatch publică primul „Glosar de Termeni privind Reprezentarea Comunității Trans* în Mass-Media” din România.

Violențele motivate de transfobie au ucis 1612 persoane trans* (persoane transgender, transsexuale sau neconforme cu normele de gen) la nivel global, din ianuarie 2008 până în septembrie 2014.

Glosarul pe care îl publicăm azi este menit să aducă în atenția jurnaliștilor câteva clarificări pentru termeni precum: identitate sexuală, identitate de gen, femeie trans*, bărbat trans*, tranziție, schimbare de sex, disforie de gen, travestit, transfobie.

Totodată, documentul este o pledoarie pentru înțelegerea și respectarea diversității și pentru sprijinirea dreptului oricărei persoane la autoidentificare/ la a fi numită așa cum își dorește.

Documentul poate fi citit aici.

„Glosarul de Termeni privind Reprezentarea Comunității Trans* în Mass-Media” a fost elaborat la inițiativa Asociației TRANSform, care militează pentru drepturile persoanelor trans* din România, cu sprijin venit de la membri ai comunității persoanelor trans*, jurnaliști, psihologi, avocați și activiști de drepturile omului.

Dacă sunteți interesați să participați la o întâlnire cu membri din comunitatea trans* din România, trimiteți o scurtă prezentare și un articol pe care l-ați scris pe adresa: [email protected]

 

 

___________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicităm demiterea de urgență a directorului interimar al Știrilor TVR Laurențiu Ciocăzanu și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor interimare în TVR

Scrisoare deschisă, 11 Ian 2023

Legea avertizorilor de integritate adoptată. PSD și PNL au arătat, încă o dată, că nu doresc o protecție reală a acestora

Comunicat de presă, 13 Dec 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022