FreeEx

Protest: Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena - UPDATE 2

, 22 Mar 2012

RĂSPUNSUL JANDARMERIEI ROMÂNE, cu privire la Protestul "Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena":

Ministerul Administrației și Internelor

Jandarmeria Română

 

Activitatea structurilor din Jandarmeria Română este concentrată pe respectarea legalității, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, asigurând totodată starea de echilibru social în societate. În cazul apariției tulburărilor ordinii publice, principalul obiectiv al structurilor jandarmeriei este acela de a aplica legea și a restabili ordinea publică. Din acest motiv, structurile Jandarmeriei Române au în vedere atât funcția preventivă, cât și cea represivă, prin care se acționează adecvat împotriva formelor de infracționalitate sau de tulburare sociale.

Acțiunile întreprinse de către jandarmi pe timpul meciului amical de fotbal din data de 29 februarie 2012, desfășurat pe stadionul Național Arena din București dintre echipele reprezentative ale României și Uruguay, au avut eficiența necesară, cu respectarea în același timp a drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Intervenția forțelor de jandarmerie în situația precizată de dumneavoastră a avut drept scop stoparea incidentelor și a violențelor ce erau pe cale să izbucnească, conflictul aplanându-se, spectatorii revenind pe locurile inițiale după detensionarea situației.

Activitatea structurilor Jandarmeriei Române a implicat intervenția prin mijloace și metode specifice cu respectarea considerentelor juridice, pentru revenirea la situația de normalitate, după perturbarea ordinii publice ce au avut loc în anumite spații determinate ale stadionului Național Arena din București, în interiorul unor grupuri mai mici de persoane. Aceste măsuri au fost luate având în vedere aspectul conform căruia atât organizatorii competițiilor sportive cât și forțele de ordine angrenate au obligația să asigure spectatorilor, sportivilor și oficialilor protecție și securitate și să ia toate măsurile pentru prevenirea și înlăturarea oricăror incidente ce s-ar produce pe timpul competiției sportive. Niciodată Jandarmeria Română nu s-a transformat în executantul unor ordine și reguli situate în afara cadrului legal, așa cum am precizat întotdeauna obiectivul nostru fiind siguranța spectatorilor și a cetățenilor.

În ceea ce privește practicile abuzive și ilegale impuse de organizatorii competițiilor sportive care să încalce drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, vă asigurăm că acest lucru nu a fost și nu va fi tolerat de Jandarmeria Română, nu puține fiind cazurile în care au fost sancționați organizatorii tocmai din aceste motive. Afirmațiile și acuzațiile formulate de dumneavoastră la adresa Jandarmeriei pot fi verificate de organele competente ale statului dar dorim să precizăm faptul că până la dovedirea vinovăției și personalul Jandarmeriei Române beneficiază de principiul prezumției de nevinovăție, principiu de bază în statul de drept. În acest sens, vă rugăm să vă adresați acestor instituții și să furnizați probele în baza cărora ați lansat astfel de ipoteze și pe care nu ne îndoim că le dețineți.

Legat de includerea în Legea nr. 4/2008 a unor sancțiuni aplicate organizatorului și forțelor de ordine pentru încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești, facem următoarele precizări:

- actul normativ menționat prevede sancțiuni pentru organizatori în situația neîndeplinirii obligațiilor sau încălcarea acestora;

- pentru modificarea actului normativ puteți contacta un organism sau persoană cu drept de inițiativă legislativă căruia să-i transmită propunerile de modificare și completare a legii, includerea în cuprinsul Legii nr. 4/2008 a unor sancțiuni aplicate organizatorului și forțelor de ordine pentru încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești excede competențelor Jandarmeriei Române.

Vă asigurăm că Jandarmeria Română, în conformitate cu prevederile Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004, privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, asigură un climat de normalitate civică, de ordine și siguranță publică, de prevenire și combatere a fenomenului contravențional și infracțional, pe întreg teritoriul României, în scopul respectării cu strictețe a legilor, atât în litera cât și în spiritul lor.

Cu stimă,

Inspectorul General al Jandarmeriei Române

Colonel Costel Gavrilă

 

Șeful Direcției Control și Verificări Interne

Colonel dr. Tiberiu Gălățeanu

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022