FreeEx

Premierul nu intelege rolul presei într-o societate democratică.

, 29 Mar 2015

30.03.2015

 

Comunicat de presă

 

Premierul Victor Ponta a declarat azi că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnaliști care lucrează la companii ce au datorii la stat. Întrucât declaratia domniei sale conținea și o invitație la exprimarea unor opinii pe marginea acestei decizii, ne permitem să-i răspundem domnului prim-ministru.

Dl. Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o intelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică.

Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare  cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său.  Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode.

Demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat și activitatea jurnaliștilor. Supărarea legitimă a dlui Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor și administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliștilor.

Prin funcția de înalt demnitar al statului român, prim-ministrul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viața comunității. Aceasta presupune, în primul rând, o relație corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnaliști care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. Din funcția pe care o deține, dl. Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor și politicienilor din acestă țară, o țară în care jurnaliștii continuă să fie jigniți, amenințați, hărțuiți de diverși demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declarație, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliștilor, iar declarația sa constituie, chiar și involuntar, un atac la adresa libertății presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnaliștii și cetățenii, nu patronii de presă.

   

Programul FreeEx

ActiveWatch

 

______

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicităm demiterea de urgență a directorului interimar al Știrilor TVR Laurențiu Ciocăzanu și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor interimare în TVR

Scrisoare deschisă, 11 Ian 2023

Legea avertizorilor de integritate adoptată. PSD și PNL au arătat, încă o dată, că nu doresc o protecție reală a acestora

Comunicat de presă, 13 Dec 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022