FreeEx

Parlamentul și Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR

, 22 Feb 2016

UPDATE: În primă fază, presa și organizațiile de drepturile omului au fost anunțate că nu pot participa la dezbaterea despre TVR, după care s-a renunțat la această interdicție și accesul a fost liber.

 

Parlamentul și Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR

Parlamentul României a refuzat azi accesul organizațiilor neguvernamentale, sindicatelor și mass-media la dezbaterea pe tema situației televiziunii publice, la care participă comisiile reunite de cultură și cele de buget ale Parlamentului, împreună cu primul ministru, Dacian Cioloș. Senatul României ne-a transmis că decizia vine ca urmare a unei solicitări în acest sens venită de la Guvern.

Considerăm că blocarea accesului public la această dezbatere constituie o agresiune împotriva liberului acces la informații de interes public, o măsură inacceptabilă care ridică suspiciuni privind posibilitatea încheierii unor înțelegeri netransparente privind viitorul televiziunii publice. Decizia este cu atât mai revoltătoare cu cât, în urmă cu mai puțin de o săptămână, Parlamentul României a dezbătut în văzul întregii societăți o presupusă încălcare a libertății de exprimare ce ar fi vizat un post de televiziune privat.

Televiziunea și radioul public sunt instituții publice de interes major pentru societate, a căror existență este prevăzută de Constituție, care folosesc resurse publice și care asigură cetățenilor dreptul la informare. Orice dezbatere a autorităților legată de soarta serviciilor publice de media este de interes public și trebuie să se desfășoare transparent și să implice categorii cât mai largi ale publicului.

În continuarea Apelului transmis în această dimineață pentru salvarea televiziunii publice, cerem Parlamentului și Guvernului să dea dovadă de respect pentru publicul plătitor de taxă și să dezbată transparent, în condițiile unor consultări publice cât mai largi, soarta serviciilor publice de media.

Secretizarea dezbaterii despre televiziunea publică trădează înverșunarea cu care parlamentarii vor să mențină controlul asupra unei televiziuni care trebuie să fie un serviciu public, nu unul politic.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

SRJ MediaSind

Convenția Organizațiilor de Media

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022