FreeEx Bună guvernare

Ministerul comunicațiilor se face că dezbate Legea securității cibernetice a doua oară

, 17 Feb 2016

Către Ministerul pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională

Către Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic
 

A doua scrisoare deschisă
În urma anunțului de pe site-ul Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională cu privire la organizarea celei de-a doua sesiuni de dezbateri cu privire la legea securității cibernetice în data de 19 februarie 2016, dorim să ne exprimăm dezamagirea față de nerespectarea termenilor angajamentelor luate de către cele două ministere în timpul primei dezbateri din 12 februarie 2016. Mai exact, au fost promise de către organizatori:

  • publicarea minutei primei dezbateri;

  • publicarea textului refăcut al propunerii de lege, după analizarea tuturor punctelor de vedere transmise în scris sau verbal;

  • motivarea opiniilor respinse.


Această a doua rundă de dezbateri, pe care am sugerat-o în vederea discutării punctuale a articolelor din propunerea de lege, este inutilă pe același text, în condițiile în care nici măcar minuta primei întâlniri nu a fost publicată sau comunicată participanților sau publicului larg interesat de dezbatere. Mai mult, documentul explicativ în ceea ce privește includerea sau respingerea motivată a comentariilor ridicate nu există, iar textul de lege propus este identic.


De asemenea, am sublinia faptul că este insuficientă simpla publicare a anunțului pe site-ul ministerului, și mai ales neinformarea directă a celor care au participat prima dată sau au trimis deja opinii MCSI - mai ales dacă se dorește primirea de opinii din afara Bucureștiului.


În acestă situație considerăm ineficientă reluarea discuțiilor de la prima dezbatere, întrucât o nouă dezbatere identică cu prima nu face decât să stagneze discuțiile și amână găsirea unor soluții de fond cu privire la conținutul defectuos al textului, care în continuare încalcă decizia Curții Constituționale a României nr. 17 din 2015 în numeroase puncte.


În concluzie solicităm publicarea minutei împreună cu toate comentariile scrise sau adresate verbal, corectarea propunerii de lege după analizarea tuturor observațiilor supuse atenției în cadrul perioadei de consultare publică, motivarea tuturor punctelor care nu au fost luate în considerare în noua variantă de text a propunerii și organizarea celei de-a doua dezbateri după ce aceste documente au fost puse la dispoziția publicului pentru cel puțin 30 de zile, conform art. 6 alin. 2 din Legea 52/2003 privind transparența decizională.


Semnatari


Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI

ActiveWatch

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația Miliția SpiritualăContext


În urma invalidării de către Curtea Constituțională a legii securității cibernetice conform deciziei nr. 17 din 2015, o nouă propunere de lege privind securitatea cibernetică a fost publicată pe site-ul Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională în data de 27 ianuarie 2016.


Ca urmare a mai multor solicitări din partea societății civile a unei dezbateri publice, aceasta a fost organizată în data de 12 februarie 2016 de către Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) în parteneriat cu Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC). Înregistrarea video făcută de APADOR-CH este disponibilă aici, iar un scurt momento aici.


Anterior organizării primei dezbateri, pe fondul problemei, a fost supuse discuției cinci principii majore după care propunerea de lege ar trebui să se ghideze. Principiile sunt explicate într-o scrisoare deschisă care poate fi în continuare susținută și semnată de orice persoană fizică sau juridică.

 

Răspunsul Ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic

Nr. 284/VA/18.02.2016
 

Buna ziua,

În legătură cu cea de a doua scrisoare deschisă formulată de către organizațiile dumneavoastră în data 18 februarie 2016 și adresată Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, permiteți-mi să vă informez asupra următoarelor:


Organizarea vineri, 19 februarie 2016, a unei a doua consultări publice, fără publicarea minutei primei dezbateri respectiv motivarea opiniilor respinse reprezintă în totalite decizia MCSI. De altfel, aspect comunicat de noi către MCSI, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic nu va fi prezent la a doua sesiune de dezbateri cu privire la Legea Securității Cibernetice, prevăzută pentru vineri, 19 februarie 2016.

Din informațiile pe care le avem, MCSI va publica, în cel mai scurt timp, minuta privind dezbaterea din data de 2 februarie, respectiv toate propunerile primite, recomandarea noastră fiind de a motiva opiniile respinse, aspect ce va fi dus la îndeplinire în perioada următoare.

Vă mulțumesc încă o dată pentru semnalizarea acestor aspecte și vă asigur de întreaga mea considerație.

 
Violeta Alexandru
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Scrisoare deschisă către susținătorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (B 758/2022)

Scrisoare deschisă, 29 Noi 2022

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale – Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022