FreeEx Bună guvernare

Liviu Dragnea vrea să reintroducă defăimarea țării în Codul penal

, 12 Mar 2018

ActiveWatch își exprimă îngrijorarea față de intenția președintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politică în România.

În deschiderea discursului său la Congresul PSD* din data de 11 martie 2018 și, ulterior, la un post de televiziune**, Liviu Dragnea și-a anunțat intenția de a iniția un proiect legislativ pentru a-i sancționa “pe cei care mint, defăimează propria țară”. Exemplele de “defăimare” propuse de liderul PSD permit identificarea naturii situațiilor care au motivat această inițiativă: “Defăimarea propriei țări prin minciună e o faptă gravă, care expune România la riscul unor sancțiuni, al unor întârzieri și al pierderii unor avantaje”.

ActiveWatch consideră că denunțarea către instituții europene a corupției sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la București nu înseamnă defăimarea, ci apărarea țării. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezintă o încălcarea articolului 30 (2) al Constituției, care stipulează simplu și clar că “cenzura de orice fel este interzisă”.

Justiția europeană protejează în mod expres dreptul cetățeanului de a-și critica guvernanții. Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a arătat în mai multe decizii ale sale că defăimarea țării și a națiunii nu încalcă valorile protejate de Articolul 10, paragraful 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, pentru care o restrângere a dreptului la libera exprimare ar fi necesară într-o societate democratică. Menționăm că pentru toate aceste motive, Parlamentul României a votat deja în trecut pentru abrogarea acestei infracțiuni de sorginte comunistă atunci când a reformat Codul penal (art. 236/1 "Defăimarea ţării sau a naţiunii”).

În toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii, tocmai pentru a-i feri pe cetățeni de excesele acestora. Prin urmare, așa zisele “defăimări” invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care românii au refuzat să-l mai asculte după decembrie 1989, discurs în care “Conducătorul suprem” se identifica cu poporul și cu țara și în care denunța orice acuzație sau critică care i-ar fi fost adresată ca fiind o jignire adusă națiunii înseși. Nici Dragnea și nici un alt lider politic, nici un ministru și nici un guvern nu au dreptul să se substituie identității României sau a cetățenilor români. Ei sunt cu toții în serviciul cetățenilor și au obligația să se permită oricui să-și exprime opinia cu privire la prestația lor de la guvernare, chiar și atunci când aceasta este critică. De asemenea, considerăm că lupta pentru apărarea statului de drept și a democrației nu este activitate antinațională.

Solicităm partidului de guvernământ și președintelui Liviu Dragnea să revină asupra acestor declarații și să își anunțe public sprijinul pentru dreptul la liberă exprimare.

PS: Autodenunt - textul acestui comunicat va fi expediat tuturor ambasadelor țărilor europene, reprezentanței Comisiei Europene la București și altor instituții europene relevante.

_______

*“În schimb, atunci când oameni politici, șefi de instituții sau voci cunoscute ale societății își sabotează cu bună știință țara prin declarații antiromânești sau prin acțiuni servile îndreptate împotriva intereselor noastre globale și naționale, pierdem suveranitate, pierdem independență, pierdem demnitate și pierdem respectul celorlalte state fără a câștiga nimic în loc. Defăimarea propriei țări prin minciună e o faptă gravă, care expune România la riscul unor sancțiuni, al unor întârzieri și al pierderii unor avantaje. Atacul asupra propriei țări e o insultă la adresa tuturor românilor și trebuie să înceteze. Suveranitatea României e mai prețioasă decât lupta internă pentru putere și de aceea e nevoie s-o protejăm prin legi explicite, dezbătute și votate în parlament”. (Discursul lui Lviu Dragnea la Congresul PSD republicat de Antena 3)

**"să dea posibilitatea să îi sancționăm pe cei care mint, defăimează propria țară, gen Monica Macovei. Libera exprimare nu înseamnă să defăimezi." (intervenția lui Liviu Dragnea la România TV, republicat de Hotnews)

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Misiunea pentru Libertatea Presei în România, a MFRR, pune la îndoială corectitudinea mediatizării campaniei electorale

Comunicat de presă, 26 Iun 2024

Misiunea pentru Libertatea Presei în România, a MFRR, pune la îndoială corectitudinea mediatizării campaniei electorale

Comunicat de presă, 26 Iun 2024

Ciudatul caz Roșia Montană. Presa românească și lebedele negre vopsite

, 20 Iun 2024