FreeEx

Liderul PSD Dan Sova trebuie sa probeze acuzatiile grave la adresa unei jurnaliste de la RRA sau sa isi prezinte demisia!

, 5 Iul 2012

Organizatiile semnatare iau act cu ingrijorare de acuzatiile aduse de senatorul PSD Dan Sova la adresa jurnalistei Camen Valica, corespondenta Radio Romania Actualitati (RRA) la Bruxelles si solicita acestuia sa probeze de urgenta aceste acuzatii. In lipsa acestor probe, consideram ca afirmatiile senatorului PSD constituie un act de amenintare si intimidare la adresa jurnalistilor si/sau o tentativa de discreditare a declaratiilor critice ale comisarului european pe justitie privind situatia provocata de practicile noii puteri. Astfel de practici trebuie sa atraga demisia sa din functia de senator si sanctionarea publica de catre partidul din care face parte.

In cadrul unei emisiuni a postului Realitatea TV difuzata in seara zilei de 5 mai, Dan Sova a acuzat-o pe jurnalista Carmen Valica ca ar fi dezinformat-o pe Vivianne Reding, comisarul european pe justitie, careia i-ar fi adresat, prin intermediul purtatoarei de cuvant a acesteia, o intrebare ce ar fi determinat declaratiile critice ale lui Vivianne Reding la adresa Romaniei
(”Cum comentează Comisarul Viviane Reding previzibila arestare a judecătorilor de la Curtea Constituțională din România și intenția Guvernului Victor Ponta de a desființa CCR?”). Sova sustine ca detine inregistrarea convorbirii dintre Carmen Valica si purtatoarea de cuvant a comisarului pe justitie si ca o va face publica.

Afirmatiile senatorului Dan Sova au fost preluate de o mai multe publicatii online care, la randul lor, aduc acuzatii grave corespondentei RRA, afirmand ca aceasta ar putea fi anchetata penal de autoritatile romane pentru faptele incriminate de Dan Sova.
Carmen Valica a fost chemata in tara de conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) in cursul zilei de ieri, inaintea declaratiilor lui Dan Sova.

Cerem senatorului PSD sa faca publica inregistrarea convorbirii pentru a elimina orice suspiciuni privind un posibil comportament editorial iresponsabil din partea jurnlistei C. Valica. In lipsa acestor probe, consideram ca afirmatiile senatorului PSD constituie un act de amenintare si intimidare la adresa jurnalistilor si/sau o tentativa de discreditare a declaratiilor critice ale comisarului european pe justitie privind situatia provocata de guveranarea USL.
De asemenea, nepublicarea inregistrarii pe care sustine ca o detine il obliga pe senatorul PSD sa-si ceara public scuze jurnalistei acuzate si Societatii Romane de Radiodifuziune, a carei imagine si credibilitate sunt grav compromise de acuzatiile aduse.
In acelasi timp, cerem SRR sa investigheze de urgenta, in conformitate cu reglementarile interne recent adoptate, existenta faptelor de care a fost acuzata Carmen Valica si eventualele abateri deontologice care decurg din ele si sa faca publice rezultatele acestei investigatii.

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Roman pentru Politici Europene
Expert – Forum

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022