FreeEx Libertatea de exprimare Participare publică

Libertatea de exprimare nu se tratează cu gaze

, 10 Aug 2018

Comunicat cu privire la violențele din ziua de 10 August.

În legătură cu evenimentele din timpul demonstrației din 10 august, organizațiile semnatare apreciază că jandarmii care au acționat în Piața Victoriei au recurs la  acte de violență administrate fără nici un fel de discernământ împotriva tuturor participanților la proteste.

Considerăm că datoria Jandarmeriei este să identifice și să extragă din rândul manifestanților persoanele care acționează violent, fără a împiedica exercitarea dreptului la protest a celorlalți protestatari.

Violența dirijată împotriva tuturor demonstranților este inacceptabilă și este o agresiune împotriva libertății de exprimare a cetățenilor care cu bună credință și-au exercitat-o.

Cum intervenția jandarmilor din 10 august este atipică pentru strategia de funcționare a acestora în ultimii ani, solicităm Jandarmeriei să acționeze cu celeritate și să:

1.      Facă publice toate documentele referitoare la pregătirea acțiunilor din data de 10 august 2018

2.      Facă publice toate ordinele care au fost transmise pe parcursul derulării evenimentelor

3.      Declanșeze o anchetă efectivă aptă să conducă la identificarea și sancționarea tuturor celor se fac vinovați de violențe sau alte infracțiuni.

Solicităm totodată, Jandarmeriei Române să se asigure că asemenea acte nu se vor repeta și că va acționa pentru a asigura ordinea și siguranța publică în timpul viitoarelor demonstrații de protest.

ActiveWatch și APADOR CH

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Propuneri amendamente - proiect legea audiovizualului

Scrisoare deschisă, 10 Iun 2024

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024