FreeEx

Jandarmeria Română ignoră solicitările de informații și jignește o ziaristă

, 15 Dec 2013

Sesizare către Ministerul Afacerilor Interne

ActiveWatch condamnă modul agresiv prin care Jandarmeria Română înțelege să comunice cu presa și cere MAI să ancheteze comportamentul Inspectorului General al Jandarmeriei și al purtătorului de cuvânt al instituției.
 

Duminică seară, la protestul din fața Guvernului, jurnalista Dana Stănilă, de la B1 TV, i-a cerut Inspectorului General al Jandarmeriei, colonelul Mircea Olaru, o declarație despre atitudinea violentă a jandarmilor împotriva unor protestatari. Conducătorul Jandarmeriei a ignorat-o, i-a dat răspunsuri evazive, după care s-a retras în curtea Guvernului. Totodată, purtătorul de cuvânt al instituției, Georgian Enache, a intervenit nu pentru a-i oferi informațiile solicitate, ci pentru a o împiedica să ajungă la șeful său și, în acest context, pentru că ziarista nu ceda, a jignit-o.

„Nu comentez. (...) Purtătorul de cuvânt v-a transmis toate datele necesare.”, i-a răspuns colonelul Mircea Olaru jurnalistei Dana Stănilă, când aceasta a semnalat că a fost bruscată de jandarmi și că i s-a obstrucționat accesul în perimetrul protestului, precum și că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei i-ar fi închis telefonul când l-a contactat în legătură cu aceste incidente.

Jurnalista a insistat să obțină un punct de vedere, însă inspectorul general al Jandarmeriei a evitat un dialog și s-a retras în curtea Guvernului, cerându-i ziaristei să i se adreseze purtătorului de cuvânt. În loc de răspunsuri, însă, reprezentantul delegat să comunice cu presa a întrebat-o pe ziaristă „dacă are probleme cu capul”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a revenit cu o declarație în care a susținut că jurnalista i-ar fi hărțuit pe reprezentanții instituției.

Disprețul de care au dat dovadă inspectorul general și purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei în relația cu presa este inadmisibil și afectează imaginea acestei instituții în ansamblul său.

Solicităm MAI să ancheteze comportamentul Inspectorului General al Jandarmeriei și al purtătorului de cuvânt al instituției și să transmită un mesaj clar că astfel de comportamente în relația cu presa sunt inacceptabile.

Solicităm Jandarmeriei Române să dea dovadă de transparență și responsabilitate în declarații și reamintim conducerii acestei instituții că orice agresiune împotriva presei reprezintă o agresiune împotriva drepturilor fundamentale la libertatea de exprimare și libertatea de informare.

Reamintim MAI că ultimele săptămâni Jandarmeria a comis mai multe acte de agresiune împotriva jurnaliștilor (la Cluj, Pungești etc.).

Readucem în atenția MAI că ActiveWatch și APADOR-CH au solicitat săptămâna trecută demiterea conducerii ministerului, pentru abuzurile de la Pungești (http://activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/apador-ch-si-activewatch-cer-demiterea-conducerii-ministerului-afacerilor-interne-pentru-abuzurile-de-la-pungesti/).
 

Update: Jandarmeria a răspuns sesizării ActiveWatch.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022