FreeEx Bună guvernare

Ghidul CSM - simulacru de consultare publică

, 22 Noi 2017

 

Update: conform precizării făcute în data de 24 octombrie, Președintele CSM -Consiliul Superior al Magistraturii- va solicita reluarea discuțiilor în cadrul Comisiei nr. 2 “Resurse umane şi organizare” cu privire la procedura de consultare aferentă a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

Pentru detalii aici - https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx?PageId=299&FolderId=4855

 

Către Consiliul Superior al Magistraturii

În atenția membrilor CSM

 

 

Asociațiile ActiveWatch și APADOR-CH, organizații de drepturile omului care militează pentru transparență și buna funcționare a justiției, în contextul discutării în cadrul CSM a modificării Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media,

vă solicită reluarea procesului de organizare a consultării organismelor media și a organizațiilor neguvernamentale desfășurat în condiții netransparente de către domnul Victor Alistar, membru al Consiliului.

Spre surprinderea noastră, am aflat de la colegii din presă – ziare.com - despre acest demers, care nu întrunește nici măcar minimal principiile de transparență, consfințite de Legea 52/2003 privind transparența decizională, sau pe cele promovate de organizația nonguvernamentală al cărei director este domnul Alistar.

De aceea, pe lângă reorganizarea consultării publice, solicităm și o analiză internă privind modul în care domnul Victor Alistar a decis, cu lipsă de profesionalism,  să organizeze o astfel de consultare care, prin superficialitatea desfășurării aduce, pe de o parte, grave prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii și, pe de altă parte, duce la o deturnare clară de la scopul activității de consultare publică – acela de îmbunătățire a Ghidului.

Consultarea în discuție ar trebui întreprinsă prin interesarea și implicarea organizațiilor din domeniul drepturilor omului și a bunei guvernări, organizațiilor de media, instituțiilor de presă, la nivel național, precum și altor categorii relevante.

Mai mult, datele legate de acest proces ar fi trebuit publicate și evidențiate pe pagina de internet a CSM.

Prin urmare, facem apel la responsabilitatea și profesionalismul tuturor membrilor CSM pentru a organiza transparent și coerent acest proces consultativ, cu respect față de toți cetățenii acestei țări.

 

Vă mulțumim!

 

ActiveWatch

APADOR-CH

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Scrisoare deschisă către susținătorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (B 758/2022)

Scrisoare deschisă, 29 Noi 2022

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale – Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022