FreeEx

Fotograf român arestat în Mexic UPDATE

, 2 Dec 2012

UPDATE marți, 4 decembrie: RSF cere eliberarea imediată a fotografului român arestat în Mexic!

“We call for the immediate release of Topoleanu and Bazán, whose only crime was to have done their job amid considerable political tension directly linked to the controversy about the 1 July presidential election,” Reporters Without Borders said.

 Fotograful român freelance Mircea Topoleanu, stabilit în Mexic, a fost arestat duminică, 2 decembrie, în timpul luptelor de stradă ce au avut loc în capitala Mexicului între protestatari și forțele de ordine.

Fotograful a fost arestat în timp ce fotografia incidentele de stradă. Din informațiile obținute de FreeEx în urma discuțiilor cu familia lui Mircea Topoleanu, se pare că acesta a fost bătut de poliția mexicană, iar aparatul foto i-a fost smuls din mână și confiscat.

Mircea Topoleanu se află în prezent încarcerat într-o celulă împreună cu alte câteva zeci de deținuți, fiindu-le refuzat dreptul la un avocat.

FreeEx a semnalat deja cazul partenerilor de la Reporteri fără Frontiere (RSF) și altor organizații de drepturile jurnaliștilor din Mexic.

ActiveWatch sesizează astăzi Ambasada României din Mexic, căreia îi cere să facă toate eforturile necesare pentru eliberarea fotografului Mircea Topoleanu.

 

Mesajul trimis de ActiveWatch către Ambasada României în Mexic

Scrisoare de la sora fotografului Mircea Topoleanu

"Fratele meu a fost arestat de poliția mexicană din Mexico City, Poliția secția 50 (El Bunker) de aseară. I-am găsit un avocat, dar n-a reușit să-l ajute, pentru că a fost forțat să ia un avocat din oficiu care asistă mai mult de 30 de persoane cu declarațiile.

El este un fotograf liber profesionist român și făcea fotografii la un protest când poliția l-a atacat, batut, i-a confiscat echipamentul fotografic și l-au dus în închisoare.

Sunt în jur de 40 de bărbați într-o cameră mică de 5 metri patrati, nu au nici baie privată, sunt tratați mai rău decât criminalii și violatorii.

Este un coșmar, nu numai pentru mine, ci pentru sute de familii aici, în Mexico City. Vă rugăm să ne ajutati prin distribuirea acestui mesaj pentru ca oamenii să știe ce se întâmplă și să încerce să ajute.

Vă multumim si sperăm ca aceasta tara nu va mai fi pătată de sânge."

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=280115712054173&set=a.280114485387629.68282.213609938704751&type=1&theater

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022