FreeEx Libertatea de exprimare Presă liberă

Digi 24 a concediat abuziv un jurnalist, pentru opiniile de pe Facebook

, 17 Iul 2014

Jurnalistul Cristian Citre, de la Departamentul Politic al televiziunii Digi 24, a fost concediat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu, în urma publicării pe Facebook a unor mesaje critice la adresa premierului Victor Ponta.


ActiveWatch consideră că această decizie a fost una abuzivă, disproporționată și arbitrară, de natură să încalce drepturile angajatului media și libertatea de exprimare a acestuia. Mai mult, acest caz demonstrează încă o dată cât de mult vulnerabilizează statutul jurnalistului în redacție - contractele pe drepturi de autor și lipsa unor documente de autoreglementare (coduri etice, regulamente interne, certificate de bune practici jurnalistice etc.). În măsura în care aceste coduri etice etc. nu sunt negociate și agreate de angajatorii și angajații media, orice măsură administrativă luată ca reacție la exprimarea unei opinii, indiferent de forma pe care aceasta o ia, la adresa unor politicieni, echivalează cu o formă de cenzură.

Deși Digi 24 nu are un protocol de comunicare publică agreat cu angajații săi, Cosmin Prelipceanu le-a cerut luna trecută jurnaliștilor să fie rezervați în exprimarea opiniilor pe rețelele de socializare. Redactorul șef a ales să le comunice acest lucru verbal, fără a negocia limitele exprimării publice a angajaților Digi 24 împreună cu aceștia. Deși deplângem derapajele în media, insistăm asupra faptului că limitele în exprimare nu pot fi stabilite unilateral, ci împreună cu jurnaliștii.

Săptămâna aceasta, luni, jurnalistul Cristian Citre a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj despre Victor Ponta: „Mai are cineva vreun dubiu că omul e bolnav, nesimțit și fără discernământ? Că își bate joc, că îți râde în față, că te minte fără să clipească? După ce azi la Cotroceni își curăța scamele de pe sacou și își dădea ochii peste cap de plictiseală, după ce că a dovedit că este un habarnist total în materie de economie, iată ce declară Victor Ponta (la RTV, of course): <<L-am văzut nervos, transpirat, roşu la faţă. La așa zisele consultări de la Cotroceni, Traian Băsescu a dovedit că nu stăpânește termenii economici. E o catastrofă. [...] Eu îl cunosc foarte bine pe domnul Băsescu și știam că astăzi mă va evita și că va încerca să își canalizeze atenția spre doamna Petrescu. I-am spus și înainte că nu are curaj să vorbească cu mine (…) Dar a făcut față foarte bine și a răspuns argumentat>>”.

A doua zi după publicarea acestui text, Cristian Citre a fost anunțat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu că „a sărit calul pe Facebook” și că este concediat. „Nu există nicio clauză în contractul pe care l-am semnat cu Digi24 care să fi putut fi invocată drept justificare a concedierii mele. Drept urmare nici nu a fost invocată vreo clauză contractuală.”, a declarat jurnalistul Cristian Citre (angajat de Digi 24 pe contract de cesiune a drepturilor de autor) pentru ActiveWatch. „Ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem – echilibru, echidistanţă, imparţialitate”, a declarat Cosmin Prelipceanu pentru ReporterVirtual.ro.

UPDATE: Încă o jurnalistă Digi 24 concediată pentru opiniile de pe Facebook - Ana Iorga Mihail a relatat astăzi pentru DCNews că a fost concediată luna trecută după ce a publicat un mesaj despre o greșeală gramaticală din emisiunea lui Radu Paraschivescu (detalii, aici). Jurnalista a declarat pentru ActiveWatch că redactorii șefi Mădălina Rădulescu și Cosmin Prelipceanu i-au cerut inclusiv să șteargă respectivul text publicat, dar că i-a refuzat. Contactați de ActiveWatch telefonic și prin mesaje, Cosmin Prelipceanu și Mădălina Rădulescu nu au oferit până la acest moment nici un punct de vedere în această privință.

ActiveWatch
 

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2015 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022