FreeEx

Deontologia are drept de survol

, 20 Iul 2010

Miercuri, 21 iulie, la primele ore ale diminetii, postul Realitatea TV a inchiriat un elicopter. In jurul orelor 9 elicopterul survola, in exclusivitate, trei gropari, doua cruci (dintre care una era culcata la pamant) si un morman consistent de tarana. In timpul zborului nu au fost semnalate incidente majore.

Adevaratele incidente s-au petrecut la sol. Prezentatorul din studioul Realitatea TV, acompaniat de corespondentii speciali de la cimitirul Ghencea, au anuntat cu emfaza triumful aviatiei impotriva restrictiilor impuse jurnalistilor de la sol. Se pare ca familia, mult prea concentrata cu aspectele juridice si discretia evenimentului, le-a interzis jurnalistilor sa asiste la dezgroparea presupusilor soti Ceausescu. Dar, istoria si exclusivitatea s-au derulat in voia lor pe crawl-ul galben al postului din Piata Presei Libere. Noi, proletarii mai lenesi, am avut ocazia de a ne bea cafeua in timp ce elicopterul inchiriat de stiristii realitatii imediate ne indulceau dimineata cu detalii demne de un manual de criminologie. Datorita progresului tehnologic am putut vedea pe micile ecrane, in timp real, procesul tehnologic de dezgropare/ingropare a unor morminte. La un moment dat s-a instalat nelinistea. Domnisoara reporter instalata in carlinga elicopterului comunica precipitat ca, fix in acele momente, se produce dezgroparea unuia dintre sicrie. De fapt, pe ecrane se derula alta realitate: oamenii cu lopetile acopereau o groapa. Era cu putinta ca reporterii Realitatea sa fi ajuns prea tarziu la fata locului? Sa se fi miscat atat de eficient groparii si legistii? In groapa era sau nu un sicriu? Oare ce gandesc sarmanii gropari in timp ce sunt supravegheati din elicopter? Sirul intrebarilor anxioase a fost intrerupt de un reporter infanterist, plantat la poarta cimitirului. Intr-adevar, jumatate din operatiunea de dezgropare se consumase. Nu existau foarte multe informatii din cauza restrictiilor si paznicilor. Singurele informatii au fost transmise de un reporter de guerrilla care a reusit cumva sa sparga filtrele de securitate si sa se apropie la vreo zece metri de sicriul lui Nicolae Ceausescu. Din pacate, vederea i-a jucat feste. Nu a putut sa vada ce tesuturi au fost prelevate din cadavru. A vazut doar recipientele legistilor. Toata lumea purta masti. Pe Nicolae Ceausescu l-ar fi recunoscut dupa pantofi si caciula (!!!???).

Este de interes public stirea privind decizia instantei de a permite deshumarea sotilor Ceausescu? Absolut. Era necesara mobilizarea atator reporteri, a unui elicopter si transformarea acestui subiect intr-un documentar demn de Investigation Dicovery? Stupid.

Chiar in aceste momente, au fost ridicate restrictiile impuse jurnalistilor. Acestia transmit dintre cruci si morminte, cu falsa surpindere, ca cimitirul Ghencea a devenit un loc de pelerinaj pentru oameni de toate felurile si de toate orientarile ideologice. Televiziunile de stiri isi dovedesc inca o data limitele profesionale si umane. Necrojurnalistii evolueaza si-l fac pe Darwin sa se rasuceasca in mormant (sic!). Daca pana acum s-au consacrat prin dibacia cu care conduc oamenii la groapa, de astazi dimineata au demonstrat ca sunt capabili sa-i si scoata de acolo. Restul e istorie.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022