FreeEx

COMUNICAT despre abuzuri ale procurorilor asupra presei

, 21 Feb 2006

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media si Uniunea Sindicala MediaSind isi exprima profunda ingrijorare fata de abuzurile indreptate impotriva jurnalistilor de catre procurorii care ancheteaza cazul scurgerii unor documente clasificate ale armatei.

 

Dupa ce Marian Garleanu, corepondent al ziarului Romania libera in Vrancea a fost retinut pentru doua zile, un alt jurnalist vrancean, Sebastian Oancea, a fost pus sub invinuire pentru detinere si transmitere de date cu caracter secret.

 

Anchetarea, invinuirea si arestarea unor ziaristi care au intrat in posesia unor documente presupuse a fi secrete de stat este abuziva si nelegala, incalcand prevederile legii informatiilor clasificate 182/2002 care prevede ca doar persoanele autorizate poarta responsabilitatea protejarii informatiilor clasificate. Procurorii se folosesc abuziv de prevederile unei legi de inspiratie stalinista (Legea Sigurantei Nationale 51/1991), adoptata inainte de adoptarea Constitutiei si nu tin cont de prevederile legii 182/2002 care abroga toate prevederile legale contrare, inclusiv aliniatul 4 al articolului 169 din Codul Penal.

 

Ca semnatar al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, statul roman are obligatia de a respecta textul Conventiei si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), dupa cum precizeaza si Constitutia Romaniei (Art.20, alin.2). CEDO a stabilit că „informaţiile privind siguranţa naţională, odată intrate în spaţiul public, nu mai pot fi interzise, retrase şi nici autorii diseminării informaţiei pedepsiţi …”. Amintim in acest sens cazurile publicatiilor Observer, Guardian si Sunday Times impotriva Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in care CEDO a dat solutie favorabila ziarelor care publicasera informatii secrete desi justitia britanica le interzisese acest lucru.

 

Actiunile Parchetului sunt de natura sa intimideze intreaga comunitate jurnalistica, prin presiunea exercitata asupra jurnalistilor de a-si dezvalui sursele. Aceasta intra in contradictie cu dreptul profesional al jurnalistilor de a-si proteja sursele. Facem un apel la jurnalisti sa-si pastreze demnitatea profesionala si sa nu se transforme in ‚informatori’, chiar daca sunt hartuiti de institutiile Statului. Jurnalistul poate fi obligat sa isi dezvaluie sursele doar daca sunt indeplinite cumulativ trei conditii: autoritatile trebuie sa demonstreze dincolo de orice indoiala ca jurnalistul are informatii esentiale pentru cazul respectiv, interesul public al divulgarii identitatii sursei trebuie sa fie mai important decat mentinerea relatiei confidentiale dintre jurnalist si sursa; jurnalistul trebuie sa fie unica sursa a respectivelor informatii.

 

Pe langa aceasta, jurnalistii au dat dovada de responsabilitate si nu au publicat respectivele informatii care oricum nu erau marcate ca fiind secrete de stat

Mai mult, ei au instiintat autoritatile asupra existentei acelor documente, primind chiar felicitari din partea MAPN in acest sens.

De asemenea, conform unei declaratii a Ministrului Apararii Nationale, documentele respective “…nu reprezintă însă un pericol pentru armata română, pentru că sunt informaţii din trecut, de acum doi ani şi jumătate, deci nu este o problemă care să pună în pericol armata română …”.

 

Nu in ultimul rand, ne exprimam surprinderea ca in timp ce exista doi ziaristi invinuiti, procurorii nu au reusit sa invinuiasca decat o singura persoana din cadrul structurilor cu atributii in protejarea informatiilor secrete.

 

Organizatiile semnatare solicita Parchetului scoaterea imediata de sub urmarirea penala a jurnalistilor Marian Garleanu si Sebastian Oancea si incetarea hartuirii altor jurnalisti. Consideram ca tocmai astfel de actiuni ale institutiilor publice sunt cele care pun in pericol siguranta nationala, incalcand grav drepturile omului si subminand procesul de integrare in Uniunea Europeana a Romaniei.

 

 

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu

Centrul de Jurnalism Independent

Conventia Organizatiilor de Media 

Uniunea Sindicala MediaSind

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022