FreeEx

Cerem SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă!

, 26 Ian 2015

Organizațiile semnatare consideră firească și necesară demisia șefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri și presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curții Constituționale a României și a altor opozanți ai legilor Big Brother.

 

În acest context solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă a recrutării de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații.În acest fel opiniile și ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariștilor și nu ordinele primite de unii dintre aceștia de la serviciile de informații.

Recunoașterea publică a directorului SRI privind existența în presă de agenți/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezența ofițerilor acoperiți în mass-media. Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârșitoare de voturi) rezoluția "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluția cere, între altele, statelor membre, să adopte legislația necesară pentru a preveni infiltrarea în redacții a ofițerilor de informații.

 

Organizațiile semnatare cer autorităților și să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoțiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenția datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiție a UE. Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adotată. Directivele privind cartelele prepay și cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicităm autorităților române să renunțe la excesul de zel și să inițieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii.  

 

Semnatari:

 

Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH

Mircea Toma, Președinte, ActiveWatch

Ștefan Cândea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

Mihail Bumbeș, Președinte, Asociația Miliția Spirituală

Tiberiu-Constantin Turbureanu, Președinte, Fundația Ceata

Vasile Crăciunescu, Președinte, Asociatia Geo-Spatial.org

Elena Calistru, Președinte, Asociația Funky Citizens

Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice

Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent

 

_____

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022