FreeEx

Cerem Guvernului retragerea imediată a Ordonanței de modificare a legii audiovizualului

, 4 Dec 2012

ActiveWatch solicită guvernului retragerea imediată a Ordonanţei votată săptămâna trecută, indiferent de forma sa actuală. De asemenea, cerem iniţierea unei dezbateri publice cu toţi actorii interesaţi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul audiovizual, ţinând cont de Directiva serviciilor media audiovizuale şi de interesul public.

Cu privire la actualul text al ordonanţei de urgenţă (cel dezbătut azi la CNA, diferit de cel votat în şedinţa de Guvern din 27 noiembrie a.c.), considerăm că:

  1. OUG amputează grav atribuţiile CNA prin neutralizarea sancțiunilor administrate radiodifuzorilor. Modificarea legii creează o excepție de la executarea unei penalitați prin modificarea art. 57 alineatul (1) litera d): „...obligația achitarii amenzii este suspendată de drept până la pronunțarea hotarârii judecatorești definitive și irevocabile de soluționare a contestației”. O penalizare are efect și are sens cât timp este administrată cât mai aproape de momentul comiterii faptei. Ori, dacă această modificare s-ar petrece, sancțiunile CNA riscă să fie amânate cu ani de zile față de momentul încălcării legii audiovizualului. În schimb, măsura suspendării achitării amenzii nu se aplică şi operatorilor de cablu. Aceştia riscă amenzi între 1 şi 3% din cifra de afaceri în cazul în care nu respectă noile condiţii tehnice prevăzute de OUG, amenda putând fi aplicată la numai cinci zile de la constatarea încălcării normelor tehnice.
  2. OUG introduce reglementări care pot afecta pluralismul de opinii, facilitează concentrarea proprietăţii şi deschid calea către formarea unor poziţii dominante pe piaţă. La articolul 44 este propusă o modificare a alineatului (2), litera d) prin care sunt redefinite serviciile de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice; din lista existentă în legea actuală „... serviciile de programe generaliste, de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate” prin modificarea propusă sunt eliminate serviciile de programe generaliste – care ar câștiga astfel posibilitatea de a se extinde nelimitat. Posturile generaliste sunt deja cele care au cota dominantă de audiență, riscul ca acestea - și sunt deja doar două – să ocupe vertiginos toată piața este uriaș.
  3. OUG obligă operatorii de cablu să ordoneze canalele difuzate în funcţie de ratingul acestora. Măsura respectivă dezavantajează consumatorii de media, eliminând orice criteriu editorial în favoarea celui de rating. Astfel, publicul va găsi o structură a ofertei de programe în care posturi generaliste vor fi amestecate cu cele de life-style, de ştiri, sport sau muzicale, într-o ordine dictată exclusiv de audienţa acestor canale.

ActiveWatch respinge orice demers legislativ adoptat fără consultare publică şi în dispreţul legii. Considerăm total nejustificată tentativa pripită a guvernului de a modifica în plină campanie electorală o lege organică prin ordonanţă de urgenţă. Chiar dacă unele aspecte abordate de proiectul guvernului justifică îmbunătăţirea cadrului legislativ, aceasta trebuie să se întâmple numai în urma consultării tuturor actorilor interesaţi şi ţinând cont, mai presus de orice, de interesul public.

 

CNA e organizat conform unor practici europene. Nu modificăm nimic decât în măsura în care se modifică la nivel european". (Victor Ponta)

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022