FreeEx

Cerem CSM să consulte ziariștii înainte de a face un ghid de lucru cu presa

, 5 Mar 2014

06.03.2014

Cerem CSM să consulte ziariștii înainte de a face un ghid de lucru cu presa

Ghidul relației dintre sistemul judiciar și mass-media, un document important cu implicații majore asupra dreptului publicului la informare, se află în aceste zile într-un proces de modificare, după cum arată un comunicat postat pe site-ul CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), diverse instanțe și parchete din țară, și chiar Ministerul Justiției ar dori o suprareglementare a relației dintre presă și justiție, în așa fel încât accesul jurnaliștilor la informațiile publice din dosarele penale să fie împiedicat.

APADOR-CH, ActiveWatch, CJI și CRJI își exprimă consternarea că sistemul de justiție comite aceeași tentativă de secretizare a informațiilor de interes public, pe care a avut-o și în urmă cu doi ani, în condițiile în care și atunci organizațiile de media și de drepturile omului au solicitat o dezbatere publică a acestui important ghid. Considerăm că un ghid al relației dintre sistemul judiciar și mass-media nu poate fi adoptat decât după o largă consultare între inițiatorii proiectului, reprezentații ziariștilor și ai societății civile. În acest mod, CSM va respecta spiritul și principiile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională.

O restrângere a accesului ziariștilor la informațiile dintr-un dosar de corupție, de exemplu, ar însemna o negare a dreptului constituțional (articolul 31 din Constituție) al publicului de a afla informații despre fonduri publice și fapte ale politicienilor sau funcționarilor publici.

De asemenea, solicităm C.S.M. să prevadă expres în acest ghid că niciuna dintre reglementările pe care le conține nu poate să aibă drept consecință restrângerea sub orice mod a dreptului ziaristului de a-și proteja sursele.

Semnatari: APADOR-CH - Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei

CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent

CRJI - Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

S-au alăturat demersului nostru Societatea Academică din România și Centrul de Resurse Juridice.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022