FreeEx

Cenzură la cel mai înalt nivel, de Ziua Națională. Protocolul NU este deasupra legii!

, 29 Noi 2012

Către Președinția României
Domnului Președinte Traian Băsescu

 

(UPDATE: Citiți răspusul Președinției la finalul acestei scrisori)

 

Domnule Președinte,

 

      ActiveWatch condamnă public evacuarea senatorului Ioan Ghișe, de către Serviciul de Protecție și Pază (SPP), de la recepția organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale.

Vă solicităm să faceți public protocolul/ regulamentul în baza căruia a fost evacuat senatorul Ioan Ghișe.

Senatorul Ioan Ghișe a fost dat afară de la eveniment pentru că a încercat să-și scoată cămașa și cravata și să rămână într-un tricou pe care era inscripționat un mesaj critic, de protest la adresa dumneavoastră ("Poporul a decis, Băsescu e demis!").

„În timpul recepţiei, a încercat să îşi smulgă hainele de pe el şi să creeze deranj prin modul în care era îmbrăcat şi prin scandări. Serviciile de ordine au considerat de cuviinţă să fie îndepărtat. Administraţia Prezidenţială consideră că românii nu au nevoie de dezbinare, putem să ne exprimăm civilizat opiniile, nu creând incidente”, a declarat purtătorul dumneavoastră de cuvânt, domnul Bogdan Oprea, pentru Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Președinției a declarat pentru FreeEx că forțele de ordine au obligația să prevină incidente, nu doar să intervină după producerea acestora. „Ce pot să vă asigur este că forțele de ordine au decis să înceteze gestul înainte să escaladeze. Imaginați-vă cum ar fi fost ca domnul Ghișe să se dezbrace și de pantaloni de față cu soții de ambasador, cu înalți prelați ai diferitelor culte și cu ceilalți oficiali prezenți. La asemenea evenimente se cuvine o conduită”, a mai spus Bogdan Oprea.

Constituția României consfințește dreptul cetățenilor de a protesta pașnic, neîngrădiți. Potrivit articolului 30 din Legea fundamentală, „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă.”

 

Sursa foto: Digi24.ro
 

Citiți mai jos răspunsul Președinției

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022