FreeEx

Cenzura DoR de la Excelsior - o execuție politică

, 30 Mar 2017

31.03.2017

Către Primăria Municipiului București

În atenția doamnei primar Gabriela Vrânceanu Firea

 

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Municipiului București demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetență și încălcarea misiunii instituției prin aservirea ei unor interese politice.

Managerul general Adrian Găzdaru și directoarea artistică Maria Rotar au împiedicat desfășurarea unui eveniment organizat de publicația Decât o Revistă (DoR) în data de 30.03.2017. Cei doi s-au opus arbitrar difuzării unui scurt film despre protestele din luna februarie, deși au recunoscut că nu au văzut materialul video, o dovadă de incompetență și rea-credință. Justificarea oficială a Teatrului a fost exprimată într-un comunicat de presă în care se susțină că evenimentul DoR“vizează o poziție politică față de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul și misiunea sa, trebuie să-și păstreze o poziție neutră”. Prin gestul lor, conducătorii Teatrului Excelsior (TE) demonstrează că instituția este subordonată puterii politice.

Confuzia pe care o face conducerea TE între reflectarea sau dezbaterea unor teme cu incidență politică și propaganda politică este o dovadă de incompetență și rea-credință. Evenimentul era organizat de o instituție de presă, așa că reflectarea sau dezbaterea unor subiecte privind viața publică sau politică nu ar fi trebuit să surprindă, având în vedere că tocmai asta este menirea jurnalismului. Un montaj video, o expoziție foto sau chiar o dezbatere despre evenimente civice, cum au fost protestele recente, nu pot avea conotație politică decât pentru niște persoane care se află într-o relație de subordonare față de puterea politică, care își datorează funcțiile unor numiri făcute pe criterii politice. Dovada cea mai bună în acest sens sunt evenimentele găzduite în ultimele 12 luni de aceeași instituție, evenimente al căror caracter politic era indiscutabil, fiind vorba de campanii electorale ale partidului care deține controlul asupra administrației Capitalei. Aceste acțiuni au avut întreaga caracteristică a unor acțiuni politice, fiind organizate de partide politice cu scopul de a promova programe politice și candidaturile unor politicieni. Atunci, de fapt, misiunea instituției a fost grav încălcată.

Cerem Primăriei Capitalei demiterea urgentă a conducerii Teatrului Excelsior și transmiterea unui mesaj fără echivoc că instituțiile subordonate trebuie să funcționeze în interesul cetățenilor, libere de influențe politice sau de altă natură care le afectează activitatea și îndeplinirea misiunii legale. 

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

 

____

Print screen din articolul "REPORTAJ: Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea s-au bătut în "marile proiecte pentru Bucureşti" publicat de Mediafax:

____

Sursa foto home page ActiveWatch: Pagina oficiala a Partidului Social Democrat.

____

Răspunsul PMB

https://www.facebook.com/PMBucuresti/posts/883466195124759

Primăria Municipiului Bucureşti

In legatura cu informatiile aparute in spatiul public, conform carora Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, ar fi influentat conducerea Teatrului Excelsior in luarea deciziei de anulare a unui eveniment al publicatiei Decat O Revista, Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:

Primarul General nu are calitatea de a aproba sau de a interzice parteneriatele pe care institutiile de cultura aflate in subordinea Municipalitatii le incheie cu asociatii, organizatii neguvernamentale sau diferite publicatii, stabilirea acestor colaborari revenind strict conducerii institutiilor respective.

Prin urmare, informatiile conform carora Gabriela Firea ar fi avut vreo legatura cu anularea evenimentului Decat O Revista sunt pure speculatii care induc in eroare opinia publica si afecteaza imaginea institutiei Primariei Municipiului Bucuresti si a Primarului General.

Singura modalitate prin care Primarul General a ”intervenit” in viata teatrala a Capitalei este alocarea din bugetul Municipiului Bucuresti a sumei de 50 de milioane de euro pentru acest domeniu, suma mai mare cu 30% fata de bugetul alocat anul trecut.

Mai mult, la initiativa Primarului General, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a modificat organigramele institutiilor de cultura din subordine, astfel incat acestea sa poata functiona eficient, aproband suplimentarea numarului de posturi, atat pentru personalul tehnic, cat si pentru artisti.

In ceea ce priveste situatia creata prin anularea respectivului eveniment, doamna Primar General a solicitat explicatii din partea conducerii teatrului si va dispune masurile necesare pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete în viitor.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024