FreeEx

Băsescu şi Ponta, primii agitatori ai ţării, trag o linie roşie peste România

, 18 Oct 2013

ActiveWatch și APADOR-CH consideră alarmante recentele declarații ale prim-ministrului Victor Ponta* și ale președintelui Traian Băsescu** cu privire la demonstrațiile de protest din România. 

ActiveWatch și APADOR-CH condamnă ferm recursul la violență, indiferent de cei care îl inițiază, şi consideră inacceptabil apelul autorităţilor la reprimarea protestelor pașnice a zecilor de mii de cetățeni români, prin generalizări abuzive şi cultivarea unor sentimente de insecuritate publică. Le atragem atenția celor doi demnitari că manifestațiile s-au desfășurat pașnic și în perfect acord cu drepturile fundamentale la libera exprimare și la libera întrunire, așa cum sunt garantate de Constituția României (Articolul 39).

Încurajarea intervenției în forță pe care cei doi demnitari au adresat-o forțelor de ordine este bazată pe un incident izolat și extinde cazul particular al avarierii mașinii ministrului Daniel Barbu asupra comportamentului tuturor participanților la manifestațiile de stradă. Un astfel de incident nu trebuie folosit ca pretext pentru reprimarea unor proteste pașnice, cu atât mai mult cu cât evenimentul respectiv nu a avut loc în timpul manifestațiilor de stradă. Chiar dacă evenimente care ar putea fi interpretate ca violente ar avea loc în stradă, obligația forțelor de ordine este de a-i izola pe cei violenți și nu de a interveni în forță pentru dispersarea manifestanților.

Cele două organizații cer demnitarilor să acționeze responsabil și să respecte principiul fundamental al libertății de exprimare, cu atât mai mult cu cât demonstrațiile din stradă sunt semnalul unei fracturi între interesul public și decizia politică.
ActiveWatch și APADOR-CH susțin exprimarea liberă a opiniilor în protestele de stradă, dar recomandă participanților la demonstrații să se abțină de la orice fel de manifestări care ar putea fi interpretate ca acte de violență.

*Victor Ponta: "Vreau să daţi un semnal foarte clar de respectare a legii. Există o linie roşie peste care nu accept să se treacă. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, că e bărbat, rezistă, e vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii '30, când îşi făceau legionarii de cap pe străzile Bucureştiului. Cât timp protestele sunt paşnice, jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar în momentul în care se trece linia roşie şi vorbim de agresiuni, ameninţări, blocarea unor drumuri, aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii" [...]"Am văzut că în Canada sunt tot demonstraţii împotriva gazelor de şist. Acolo, poliţia a intervenit dur. Eu nu vă cer să intervenţi dur decât dacă se trece linia roşie, care este agresiunea, încălcarea unor drepturi fundamentale, inclusiv dreptul de proprietate şi blocarea unor drumuri şi împiedicarea intereselor legitime ale acestei ţări. Pentru 300, 100, 1.000 de oameni nu putem bloca o ţară de 22 milioane şi o să vă cer, aveţi din partea mea mandat, jandarmii, poliţia, instituţiile statului să acţioneze fără niciun fel de complex când e vorba de încălcarea gravă a legii. Cred că nu putem să acceptăm ca lucrurile să treacă de această linie roşie".

**Traian Băsescu: “Nu trebuie tolerat. Blocarea maşinii oricărui cetăţean este împotriva legii. Nu pentru că-i ministru nu trebuie să-i spargi luneta, ci pentru că e cetăţean. Nimic nu justifică violenţa în relaţiile cu alt cetăţean care are alt punct de vedere. Eu am un raport despre ce s-a întâmplat la Vaslui. Nu este ilegală intervenţia jandarmilor. Dar e ilegal că se blochează căi de comunicaţii. (...) Ce nu pot accepta însă din modul de manifestare e nerespectarea legii. Nu poţi în fiecare duminică să blochezi bulevarde fără autorizaţie. Dacă aş fi ministru de Interne sau Guvern aş încerca să discut cu liderii acestor mişcări să lase să circule oamenii”

Articolul 39 / CONSTITUȚIA ROMÂNIEIMitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022