freeex_digest_cover

FreeEx

Atacuri cibernetice

Știre, 8 Mar 2023

Acest articol face parte din seria de articole “FreeEx 2022 - 2023 // Controlul și cenzura comunicațiilor digitale”.

În contextul războiului din Ucraina, anul 2022 a văzut o creștere a numărului de atacuri cibernetice, majoritatea fiind atacuri informatice de tip DDoS. Acest tip de operațiune vizează site-urile și serverele și are ca scop epuizarea resurselor, prin foarte multe accesări într-un timp scurt.

În cazul României, majoritatea atacurilor au venit din partea unei grupări independente, dar pro-rusă - Killnet -, atacurile fiind mai intense la începutul invaziei. Gruparea pro-rusă a amenințat că vrea să atace 300 de site-uri, multe dintre acestea fiind site-uri media. În România, Killnet a revendicat atacuri DDoS atât asupra site-urilor unor redacții, precum Digi24, cât și asupra site-urilor unor instituții de stat: Guvernul României, Ministerul Apărării, DNSC, CFR, Poliția etc. HotNews a fost victima unui atac DDoS în mai 2022. Chiar dacă nicio grupare nu a revendicat acțiunea, suspectul principal a fost tot KillNet. Site-ul G4Media a suferit un atac DDoS în septembrie 2022. G4Media a asociat acest incident cu publicarea unui articol legat de plagiatul premierului Nicolae Ciucă. La acea dată, premierul a cerut public investigarea evenimentului.

logo ambasada olandei

Proiectul FreeEx Digest este finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile și informațiile transmise în cadrul proiectului nu reprezintă poziția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Responsabilitatea privind acuratețea informațiilor și deciziile editoriale sunt sub controlul exclusiv al Asociației ActiveWatch.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Opinie: Pot fi jurnaliştii surse pentru politicieni?

Opinie, 14 Noi 2024

Sponsorizarea politică a emisiunilor de știri și actualitate politică de către partide este interzisă de lege

Opinie, 7 Oct 2024

Campaniile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare în audiovizual - regulile CNA

Știre, 7 Oct 2024