FreeEx

Atac violent asupra ziaristului Szondy Szoltan

, 25 Dec 2003

Szondy Szoltan, ziarist la Hargita Nepe, a fost grav ranit azi, vineri, 26 decembrie, in urma unui atac avand autori necunoscuti.

 

Ziaristul a fost atacat de patru agresori in scara blocului in care locuieste in Miercurea Ciuc. A fost lovit in cap cu o ranga de catre unul dintre cei patru, atacul oprindu-se doar dupa ce locatarii blocului au intervenit. In urma agresiunii ziaristul Szondy Szoltan a suferit mai multe leziuni in zona capului si o fractura de ligament la brat. Acestanu  este primul atac asupra lui Szondy Szoltan. Ziaristul a mai fost atacat anul acesta, pe 27 septembrie, de un grup de necunoscuti, in timp ce investiga incendierea mai multor autoturisme in Miercurea Ciuc si modul in care cetatenii acestui oras sunt terorizati de mafiile locale. La inceputul lunii octombrie, ziaristul a publicat un articol in care omul de afaceri Csibi Istvan este considerat a fi principalul suspect in acest caz.

 

Atacul de azi a avut loc in ciuda avertismentelor repetate legate de acest caz lansate de ziarele Adevarul si Academia Catavencu si de organizatiile neguvernamentale, prin Agentia de Monitorizare a Presei si prin Conventia Organizatiilor de Media.

Survenind la doar doua saptamani de la atacul violent impotriva lui Ino Ardelean, acest grav incident nu poate fi pus decat pe seama persistentei lipse de reactie a autoritatilor la numeroasele cazuri de agresiune indreptate impotriva presei in

ultimul an. In plus, consideram ca atitudinea unor inalti demnitari ai statului fata de acest subiect nu a facut decat sa incurajeze aceste atacuri. Amintim in acest context declaratia premierului Nastase din data de 23 decembrie: "Daca un simplu

articol ar fi motiv de bataie eu ar fi trebuit sa bat in fiecare zi un ziarist".

 

Reamintim premierului ca numai anul acesta 16 ziaristi au fost agresati fizic. In aceste conditii consideram ca o astfel de atitudine "glumeata" este iresponsabila si solicitam premierului Adrian Nastase sa condamne ferm orice agresiune verbala si fizica indreptata impotriva ziaristilor.

 

 

Agentia de Monitorizare a Presei solicita autoritatilor sa isi indeplineasca atributiile ce le revin in solutionarea si prevenirea unor astfel de cazuri. Cerem anchetarea imediata si cu seriozitate a situatiei mentionate prin trimiterea unor

echipe de interventie de la nivel central, avand in vedere sesizarile noastre anterioare cu privire la faptul ca in Miercurea Ciuc politia si parchetul nu isi pot desfasura activitatea independent de presiunile unor grupuri mafiote locale.

 

 

 

 

Agentia de Monitorizare a Presei

 

 

 

____________________________________________

Agenţia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu

Adresa: Str. Ion C⭰ineanu, Nr. 20 A, Bl. 18 A, Scara A,

Et. 2, Ap. 8, Interfon 08, Sector 1, Bucureşti

Tel./fax: 0040- 21 - 315 23 13; Tel.: 004-0721 200 459;

E-mail: [email protected], [email protected]

Http://www.mma.ro; Http://www.freeex.org; Http://www.romanews.ro

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024

Nu votați o variantă chinezească a Legii deepfake!

Scrisoare deschisă, 12 Feb 2024

GRAV ATENTAT LA ADRESA LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE A UNUI ACTIVIST CIVIC. Cazul Angi Șerban

Scrisoare deschisă, 30 Ian 2024