FreeEx Media literacy Bună guvernare

Apel la responsabilitate publică

, 14 Mar 2020

Pe fondul celor mai recente evoluții la nivel național privind gestionarea situației de criză generată de răspândirea SARS-CoV-2 (coronavirus), facem un apel la responsabilitate și atitudine civică din partea autorităților publice, mass-media și formatorilor de opinie, precum și din partea cetățenilor. 


RECOMANDĂRI PENTRU AUTORITĂȚI PUBLICE

 • Comunicați transparent și într-o manieră accesibilă tuturor categoriilor de public aspectele relevante legate de activitatea instituțională, precum și măsurile impuse în contextul instituirii ”stării de urgență”.

 • Desemnați comunicatori capabili să gestioneze, cu profesionalism și calm, comunicarea în situație de criză.

 • Mențineți comunicarea cu reprezentanții mass-media și insistați pe clarificarea subiectelor care pot genera confuzie și interpretări eronate ori abuzive.

 • Nu folosiți starea de urgență ca pretext pentru a bloca accesul la informațiile de interes public sau pentru a limita libertatea de exprimare.

RECOMANDĂRI PENTRU MASS-MEDIA ȘI FORMATORI DE OPINIE

 • Cooperați cu autoritățile, dar rămâneți vigilenți în legătură cu activitatea acestora, mai ales pentru a preveni și semnala eventuale abuzuri.

 • Evitați senzaționalismul. Dramatizarea conținuturilor pe care le produceți sau le distribuiți pot crea panică.  

 • Comunicați doar informații oficiale, atent verificate și asumate de autoritățile publice sau de către experții în sănătate publică.

 • Oferiți răspunsuri informate, nu motive suplimentare de îngrijorare.

 • Fiți empatici cu persoanele afectate de SARS-CoV-2 (coronavirus) și asigurați-vă că relatările voastre nu aduc atingere demnității umane.

 • Rămâneți fideli publicului și încurajați-l să adopte o conduită socială bazată pe cooperare, solidaritate și respect. 


RECOMANDĂRI PENTRU PUBLIC

 •  

  Accesați surse oficiale de informare și nu distribuiți informații șocante, știri false și teorii ale conspirației care circulă pe rețelele sociale sau pe platformele de comunicare.

 • Reduceți timpul dedicat media tradiționale și social media, dar și interacțiunilor online, dacă aceste experiențe vă generează stări de anxietate.

 • Adoptați o atitudine civilizată în interacțiunile din social media și încercați să construiți dezbateri cu argumente, nu prin atacuri la persoană, prin distribuirea de informații false sau prin  hărțuirea celorlalți membri ai comunității.

 • Avertizați-vă prietenii și familia atunci când identificați o știre falsă și ajutați-i să înțeleagă contextul.

 

ActiveWatch va continua să monitorizeze activitatea autorităților publice și, alături de cetățeni, jurnaliști și organizații ale societății civile, va semnala orice abuz de putere. De asemenea, va monitoriza prestația mass-media și va atrage atenția asupra derapajelor de la rolul și misiunea jurnaliștilor și formatorilor de opinie. 


Bineînțeles, stăm acasă și ne păstrăm calmul și igiena intacte.

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Scrisoare deschisă către susținătorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (B 758/2022)

Scrisoare deschisă, 29 Noi 2022

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale – Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022