FreeEx

ActiveWatch solicită demisia directorului SRI

, 26 Ian 2015

UPDATE: Directorul SRI și-a dat demisia

 

ActiveWatch solicită demisia directorului SRI

Directorul SRI lansează un atac securistic la adresa celor ce s-au împotrivit legilor Big Brother, menite să invadeze viața personală a tuturor cetățenilor sub pretextul unor ipotetice amenințări la adresa siguranței naționale.

Într-un interviu acordat directorului cotidianului Evenimentul Zilei în 24.01.2015, directorul SRI George Maior a inițiat o serie de atacuri virulente la adresa acelor persoane, organizații și instituții care au criticat sau blocat cele trei legi de tip Big Brother pe care SRI a încercat să le promoveze în ultimul an.

Enumerăm seria de atacuri lansate de directorul SRI:

-       Insulte la adresa celor care contestă legalitatea acestor inițiative legislative („Motivațiile subiective ale unora sau altora, inclusiv la nivelul unor comentatori patetici lipsiți de viziune sau de inteligență care vorbesc în acest domeniu contrar intereselor cetățenilor. Nu mă prea interesează!").

-       Amenințări explicite adresate organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor care au criticat și blocat aceste legi care amenițau drepturile și libertățile cetățenești („Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere morală în legătură cu securitatea cetățenilor României, nu a statului. La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înțelege sau din rea credință le abordează în acest fel.)

-       Sfidarea Constituției și a statului de drept prin criticarea deciziei Curții Constituționale.

De asemenea, directorul SRI nu a negat existența unor agenți acoperiți în redacții, după ce două astfel de cazuri au fost dovedite în ultimii ani (Cum stau toate statele democratice europene. Ofițerul acoperit este o latură specială, o armă specială al oricărui serviciu de informații, sarcina lui este ca folosind această calitate să aducă informații de securitate națională pentru stat.)Reamintim că pe data de 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârșitoare de voturi) rezoluția “Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluția cere, între altele, statelor membre, să adopte legislația necesară pentru a preveni infiltrarea în redacții a ofițerilor de informații. (amendamentul a fost introdus în proiectul de rezoluție de parlamentarul Renate Weber la solicitarea ActiveWatch).

Maior transmite o amenințare deloc voalată celor care au criticat public sau au blocat instituțional adoptarea celor trei legi Big Brother. Directorul SRI îi identifică abuziv pe aceștia drept responsabili pentru incidente ipotetice pe care SRI are datoria să le prevină, conform misiunii și atribuțiilor sale. Aceste atacuri sunt inacceptabile într-un stat democratic, mai ales când vin de la înălțimea funcției de conducător al principalului serviciu de informații al unui stat. Ele transmit un semnal extrem de îngrijorător societății, în special celor care se opun normelor și practicilor promovate de serviciile de securitate, mesajul fiind: „ori vă conformați, ori avem noi grijă de voi”.

Infiltrarea redacțiilor reprezintă o amenințare directă a libertății presei, având ca efect compromiterea și decredibilizarea întregii bresle. O astfel de practică specifică poliției politice nu poate să urmărească decât influențarea agendei publice prin impunerea interesată a unor subiecte, precum și supravegherea informațională a redacțiilor, a subiectelor investigate de jurnaliști și a surselor acestora.

Pentru declarațiile recente cerem demisia imediată a directorului SRI, George Maior. De asemenea, solicităm Parlamentului României să își exercite cu responsabilitate, curaj și respect față de Constituție, lege și drepturile cetățenești obligațiile de control impuse de lege asupra funcționării SRI. Anunțăm că vom înștiința următoarele instituții cu privire la recentele declarații ale lui Liviu Maior: Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (însărcinat cu respectarea statului de drept și Carta drepturilor fundamentale), și OSCE (prin reprezentantul OSCE pentru libertatea presei).

 

 

 

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022