FreeEx Presă liberă

ActiveWatch condamnă abuzurile conducerii Adevărul

, 9 Iul 2017

Conducerea publicației Adevărul i-a cerut unui jurnalist să cenzureze un interviu, după care l-a concediat pentru că nu s-a conformat ordinului.

La finele lunii iunie, Mircea Barbu, șeful departamentului video de la Adevărul, a realizat un interviu cu Roger Stone, un cunoscut consultant politic din SUA, fost consilier de campanie al lui Donald Trump. Înainte ca materialul să fie publicat, conducerea ziarului, prin intermediul redactorului-șef, Dan Marinescu, i-a cerut jurnalistului să elimine două întrebări din interviul realizat cu Roger Stone. Motivele invocate de Marinescu ar fi ținut de natura întrebărilor adresate de jurnalist, considerate incompatibile cu politica editorială a ziarului. Din dialogul telefonic avut de jurnalist cu redactorul-șef reiese însă că principalul motiv a fost dorința staffului celui intervievat de a fi eliminate cele două întrebări și răspunsurile aferente.  

Reacția jurnalistului a fost una firească – și-a apărat demnitatea profesională refuzând să accepte această ingerință. Mai mult, a făcut publice aceste presiuni editoriale în publicația paginademedia.ro, dar și prin intermediul unui articol pe care l-a publicat în ediția online a Adevărul, material șters de conducerea ziarului la numai 15 minute după apariție. De asemenea, jurnalistul a difuzat înregistrarea convorbirii telefonice cu redactorul-șef, Dan Marinescu, în care acesta îi solicita să elimine respectivele întrebări.

Gestul de a face publice aceste presiuni l-a costat pe jurnalist locul de muncă.

weekend football betting tips uk oddslot.co.uk today expert football predictions uk

Reacția conducerii ziarului Adevărul a venit sub forma unei execuții administrative – ziaristul neascultător a fost concediat prin desființarea departamentului în care activa. Măsura  aceasta reprezintă acoperirea legală a deciziei de a elimina din redacție un angajat care nu s-a supus ordinelor abuzive ale conducerii, punând conștiința profesională și dreptul publicului la informare mai presus de interesul personal de a își proteja locul de muncă. Mesajul de forță transmis de conducerea ziarului celorlalți membri ai redacției este cât se poate de clar.

Conducerea Adevărul nu s-a mulțumit însă cu presiunile editoriale, cenzura și concedierea abuzivă. Luni, 10 iulie, conform propriilor declarații, Mircea Barbu a fost amenințat și insultat de Călin Nicolescu, redactorul adjunct al ziarului.

Organizațiile semnatare condamnă aceste abuzuri în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani. Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial și dreptul jurnaliștilor de a refuza ingerințe editoriale care contravin conștiinței, așa cum sunt statuate inclusiv de principiile etice adoptate și publicate pe pagina sa de internet. De asemenea, cerem Poliției să ancheteze cu celeritate faptele sesizate de Mircea Barbu și să sancționeze conform legii făptuitorii.   

ActiveWatch

S-au alăturat acestui demers:

Asociatia Kompatibil

Centrul pentru Jurnalism Independent

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022