FreeEx

ActiveWatch a sesizat Comisia de etică a TVR în legătură cu acuzațiile aduse instituției de M. Drăgan

, 8 Mar 2015

09.03.2015

Către Comisia de Etică și Arbitraj a TVR

 

Stimați membri,

Vă spunem atenției situația prezentatoarei emisiunii Fără etichetă, Mihaela Drăgan. Conform declarațiilor sale, M. Drăgan a activat în SRTV fără niciun contract de muncă sau de colaborare, timp de două luni. În această perioadă, a prezentat șase ediții ale emisiunii, dintre care cinci au fost și difuzate.

M. Drăgan reclamă și existența unor intervenții editoriale din partea producătorului M. Necula, intervenții care contravin conștiinței prezentatoarei, prin faptul că i s-ar fi solicitat să adreseze întrebări sau să facă afirmații pe care ea le apreciază ca fiind purtătoare de prejudecăți și stereotipuri la adresa minorității roma.

Art.7 Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a milita în mod consecvent pentru justiţie, democraţie şi armonie socială, pentru respectarea dreptului la informare al cetăţeanului, refuzând să-şi subordoneze discursul publicistic oricăror intenţii propagandistice ori tendinţelor de discriminare pe criterii de rasă, religie, apartenenţă etnică sau sex, statut economic sau profesional.

Art.33 Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a refuza orice tip de activitate publicistică care intră în contradicţie cu propriile sale convingeri sau credinţe şi/sau cu respectul faţă de adevăr. El va considera clauza de conştiinţă drept unul dintre drepturile fundamentale derivând din acest Statut.

De asemenea, dna Drăgan face referire la remarci jignitoare și comportament abuziv (inclusiv amenințări) la adresa sa din partea dnei M. Necula în contextul unor discuții despre neînțelegerile de natură editorială între cele două. Mai grav, dna Drăgan reclamă existența unor atitudini de tip rasist în interiorul departamentului minorități.

Art.25 Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a respecta strategia editorială a Societăţii şi a departamentului din care face parte, armonizându-şi în mod coerent activitatea publicistică cu aceste politici.Ziaristul din televiziunea publică va respecta disciplina redacţională şi controlul ierarhic redacţional, ca şi principiile de solidaritate ale muncii în echipă. El îşi va trata cu egal respect atât superiorii cat şi subordonaţii.

Vă rugăm să anchetați și să analizați faptele reclamate de Mihaela Drăgan și, dacă ele se confirmă, să verificați dacă au fost sau nu încălcate prevederile de mai sus din Statutul jurnalistului din SRTV sau alte articole ale acestui document.

Considerăm că astfel de situații ar putea fi prevenite dacă Statutul jurnalistului din SRTV, documentul care consemnează drepturile și obligațiile profesionale ale personalului editorial din SRTV, ar fi promovate în interiorul instituției și prezentate de la bun început salariaților și colaboratorilor instituției.

 

Mircea Toma, președinte ActiveWatch

 

_____

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022